Kurban Bayramı'nda ‘acemi' kasaplara bıçak uyarısı! Aman dikkat

Kurban Bayramı'nda ‘acemi' kasaplara bıçak uyarısı! Aman dikkat

Acil Tıp Uzmanı Dr. Mustafa İpek, Kurban Bayramı'nda sıkça yaşanan ve acil servise sevk eden "acemi kasap" yaralanmaları konusunda uyarılarda bulundu.

İpek, kesim sırasında basit gibi görünen ancak hayati risk taşıyan yaralanmaların oluşabileceğine dikkat çekerek, işin uzmanlarına bırakılması gerektiğini vurguladı. Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde konuşan İpek, vatandaşları olası yaralanmalara karşı uyarmak amacıyla bilgilendirme yaptı.

Kurban Bayramı'nda acil servislere kesimle ilgili yaralanmalardan dolayı %10 ila %15 arasında bir artış yaşandığını ifade eden İpek, "Kurban Bayramı'nı sevinçle geçirmeliyiz ancak ne yazık ki bazen aksilikler büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Özellikle işin uzmanı olmayan kişiler tarafından kesilen kurbanlar ciddi patolojilere neden olabiliyor. Bu durumda hastanelerin acil servislerindeki yük de artmış oluyor. Araştırmalar gösteriyor ki, kurban kesimini uzman kişiler gerçekleştirdiğinde %90'ında problem yaşanmıyor. Ancak maalesef bu işi normal hayatlarında yapmayan kişiler bize başvuruyorlar. Eline bıçak alan herkes kesici değil. Dolayısıyla kurban kesimi, bu işi meslek olarak icra eden kişiler tarafından yapılmalı. Bu şekilde yapıldığında gerçekten yaralanma sayısı azalacak" dedi.

Kesi yaralanmalarında ilk yardımın ardından acil servise başvurulması gerektiğini belirten İpek, "Kanama durumunda baskılı pansuman yapılmalı ve eğer kanama durmuyorsa soğuk uygulama ve yükseltilmiş bacak pozisyonu denenebilir. Ancak kanama devam ederse büyük bir damar yaralanması olabilir, bu durumda turnike uygulanabilir. Turnike, kesik bölgeye en yakın tek kemik geçiş yerine yerleştirilmelidir. Örneğin, ön kol için bu yerdir. Ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı" şeklinde konuştu.

Ayrıca, eldivensiz kurban kesmenin büyük risk taşıdığına dikkat çeken İpek, KKKA ve şarbon gibi hastalıklara maruz kalma riskine karşı da uyarılarda bulundu. Kesimden sonra vücutta döküntü, yara veya ateş gibi belirtilerin görülmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.