Kültürel zenginlikleriyle dikkati çeken tarihi şehir: Zagreb

Kültürel zenginlikleriyle dikkati çeken tarihi şehir: Zagreb
Arnavut kaldırımlı sokakları ve kırmızı kiremitli çatılarıyla Yukarı Şehir, kiliselerinden müzelere, kentteki en fazla tarihi mekana sahip bölge olarak biliniyor.

Dini ve siyasi çatışmalar nedeniyle geçmişte Medvescak Deresi'yle ikiye bölünen ve 18. yüzyılda bugünkü fiziki yapısına kavuşan Hırvatistan'ın başkenti Zagreb, farklı sanat akımlarından etkilenerek inşa edilmiş yapılarıyla ziyaretçilerini tarihi ve kültürel bir yolculuğa çıkarıyor.

Ticaret hacmiyle Hırvatistan ekonomisinin lokomotif şehirlerinden Zagreb, aynı zamanda ülkenin sanat merkezlerinden biri olarak biliniyor.

Kent, Yukarı Şehir (Gornji grad) ve Aşağı Şehir (Donji grad) olarak 2 bölümden oluşuyor. Yukarı Şehir ve Aşağı Şehir, kentin ana meydanı Ban Josip Jelacic'de buluşuyor.

Yukarı Şehir'den geçen Medvescak Deresi, şehri ikiye bölerek dini ve siyasi tarafların 14. yüzyıldan 18. yüzyıla dek süren çatışmalarına sahne oldu. Üstü kapatılan dere güzergahındaki cadde, geçmişte yaşanan çatışmalar nedeniyle "Kanlı Köprü (Krvavi Most)" olarak biliniyor.

Ban Josip Jelacic Meydanı, adını meydanda heykeli de bulunan Hırvatistan tarihinin en önemli askeri figürlerinden biri olarak kabul edilen Ban Josip Jelacic'den alıyor.

Meydandaki Tkalciceva Caddesi, kafeler ve restoranların yanı sıra butik mağazalara ev sahipliği yapıyor.

Arnavut kaldırımlı sokakları ve kırmızı kiremitli çatılarıyla Yukarı Şehir, kiliselerinden müzelere, kentteki en fazla tarihi mekana sahip bölge olarak biliniyor.

AZİZ MARK KİLİSESİ

Yukarı Şehir'de en dikkati çekici yer, Hırvatistan, Dalmaçya, Slovenya ve Zagreb şehrinin armalarını taşıyan parlak renkli kiremit çatısıyla Aziz Mark Kilisesi.

Kilisenin güney cephesinde bulunan, yapıların çatısını taşıyabilecek daha kalın ve kaba tarzda duvarların inşasıyla 1066'da ortaya çıkan sanat akımı Romanesk tarzındaki pencere, yapının 13. yüzyılın başlarında inşa edildiği fikrini veriyor.

14. yüzyılın ikinci yarısında köklü bir şekilde yeniden inşa edilen kilise, daha sonra 12. yüzyılın ikinci yarısında Romanesk sanatının değişmesiyle, Latin sanatına bir tepki olarak sivri kemerler ve yoğun süslemelerle ortaya çıkan Gotik tarzında bir kiliseye dönüştürüldü.

AZİZ CATHERİNE CİZVİT KİLİSESİ

17. yüzyılın ilk yarısında inşa edilen Aziz Catherine Cizvit Kilisesi de Zagreb'in en iyi kiliselerinden biri olarak kabul ediliyor.

Yapının öne çıkan özellikleri arasında İtalyan kiliselerinde gücünü tanrı ve mitoloji taslaklarından alan ve işlemeli duvarlar, görkemli bahçelerle donatılmış mimari tarz olan Barok sanatının pek çok güzel örneğini barındıran güzel iç mekanı ve İtalyan sanatçı Antonio Quadrio'nun 1720'lerden kalma alçı kabartmaları yer alıyor.

ZAGREB KATEDRALİ

13. yüzyılın son yarısında inşa edilen Zagreb Katedrali de 1200'lü yılların başında Tatarlar tarafından yıkılan önceki bir yapının yerine inşa edildi.

Süslü iki kulesiyle ünlü olan ve Gotik tarzının yeniden ortaya çıkması şeklinde nitelendirilen Neo-Gotik sanat akımının ürünü olan mevcut katedral, inşa edilişinden bu yana yapıyı önemli ölçüde değiştiren birçok yenilemeye maruz kaldı.

Katedral, içinde dini sanat eserleri, giysiler ve kutsal objelerin bulunduğu katedral hazinesini barındırıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar