Kronik hastalara ‘sonbahar’ uyarısı

Kronik hastalara ‘sonbahar’ uyarısı

Uzman Dr. Hatice karagöz, sonbahar mevsiminde yaşanacak hastalıklarla ilgili verdiği bilgilerde, hava sıcaklıklarının düşmesi ile hastalıkların geleceğini söyleyerek, “Kronik hastalar ve 65 yaş üzeri sonbaharda grip aşılarını mutlaka yaptırmalı” dedi.

Aşırı sıcaklardan soğuk havalara geçişin hastalıkları da beraberinde getireceğini söyleyen Memorial Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice karagöz, “Malum küresel ısınma sebebi ile çok sıcak bir yaz geçirdik hepimiz ve Eylül ayına girilmesi ile birlikte artık sonbahara evrildi, havalarda birden ısı değişiklikleri ve derecelerde düşmeler oldu. Bu da doğal olarak hastalıkları ve bir takım semptomları beraberinde getirdi.

Bu dönemlerde özellikle sonbahar mevsiminde hastalardan en çok duyduğumuz şikayet anlamsız bir halsizlik. Sebebi olmayan, son birkaç günde başlayan “Elimi kolumu kaldıracak gücüm yok, çalışacak halim yok, kendimi çok yorgun hissediyorum, enerjim alınmış gibi hissediyorum” şikayetlerle anlamsız bir halsizlik şikayeti ile başvuruyor hastalar. Bunun dışında sebepsiz kas ağrıları yine “Eklemlerim, kaslarım ağrıyor” şeklinde şikayetlerle geliyorlar.

Baş ağrısı çok sık görüyoruz özellikle sonbahar geçiş döneminde. Bunun dışında tabi klasik üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları, soğuk algınlıkları, grip, nezle gibi viral enfeksiyonların her türünü çok sık görüyoruz mevsim değişikliğinde” dedi.