Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Korona’dan korunmak için tedbire devam

Sevgili okuyucularım bütün dünyayı sarsan koronavirüsün ekonomik ve sosyal etkileri malum. Yapılan insanüstü çalışmalar neticesinde aşı bulundu. Geçtiğimiz günlerde ithal edilen Çin aşısı öncelikle olarak sağlık çalışanlarımıza yapıldı ve program tamamlandı. Daha sonra engelli ve huzur evlerinde kalanlara aşılandı. Ve sağlık Bakanlığının programı çerçevesinde periyodik olarak aşılanma, gruplar halinde devam ediyor. Sonunda tüm Türkiye bu aşıyı olacak.

Her ne kadar aşısı bulunsa da biz yine tedbirleri elden bırakmamalıyız. Koronavirüs için tedbirler alınmaya ve hatta alınan tedbirler gün geçtikçe arttırılmaya devam ediyor. Memlekette insanlar sokağa neredeyse çıkamaz hale gelmişken, birçok işletmenin kapalı olması ekonomik dengelerin bozulmasına ve ayrıca birçok kişinin işsiz kalmasına neden oldur. Spor salonları, kıraathaneler, kafeler, oyun salonları, gece kulüpleri ve eğlence mekanları, çay bahçesi, gazino, internet kafe, tiyatro ve sinema salonları, okullar gibi birçok kurum ve işletmelerin kapalı olması dolaylı ve direkt olarak bir takım ekonomik dengeleri bozdu, bu işletmelerde çalışan insanları da etkiledi. Elbette ki halk sağlığını korumak ve kollamak için gerekli tedbirler alınmalı ve harfiyen uyulmalıdır. Koronavirüsün ekonomik ve çalışma hayatındaki olumsuz etkilerini azaltmak için devletin gerekli önlemleri alması kaçınılmaz olacaktır. 65 yaş üstü ve 20 yaş altının sokağa kısıtlı olarak çıkmaları ve toplu taşıma araçlarından men edilmeleri idarenin aldığı tedbirler kapsamında.

Koronavirüs ile hem sağlık açısından hem de ekonomi açısından devlet, millet, işçi, işveren hep birlikte mücadele etmeli, devletin aldığı önlemlere harfiyen uymalı, ekonomik yönden alınması gereken tedbirlere ise sağlık yönünden alınan tedbirler kadar önem gösterilmeli ve artırılmalıdır. 

Sosyal medya hesaplarında Koronavirüs ile alakalı gerçeği yansıtmayan birçok paylaşımlarda bulunulduğu ve bu paylaşımlarla halkın huzuru kaçırılmaktadır. Bunlardan sakınmak gerek. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın açıklamaları haricinde yetkisiz kişi ve kişilerin açıklamalarına itibar edilmemelidir. Sağlık Bakanlığı'nca ilan edilen ''Koronavirüse Karşı 14 Kural''a uyulmalı, yakın çevremizdeki kişi ve kişilerin de bu kurallara uyması sağlanmalıdır.

Bu kuralları tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.

1) Ellerin sık sık su ve sabun ile 20 saniye boyunca ovarak yıkanması,

2) Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aramıza en az 3-4 adım mesafe koymak,

3) Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnu tek kullanımlık mendil ile kapatmak, mendil yok ise dirseğin iç kısmını kullanmak,

4) Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçınmak,

5) Ellerimizle gözlerimize, ağzımıza ve burnumuza dokunmamak,

6) Yurt dışı seyahatlerini iptal etmek veya ertelemek,

7) Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evde geçirmek,

8) Bulunduğumuz ortamları sık sık havalandırmak,

9) Kıyafetlerimizi 60 ile 90 derece arasındaki sıcaklıkta yıkamak,

10) Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullanılan yüzeyleri su ve deterjan ile her gün temizlemek,

11) Soğuk algınlığı belirtileri var ise yaşlılar ve kronik hasta olanlar ile temas etmemek ve maske takmadan dışarı çıkmamak,

12) Havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanmamak,

13) Bol sıvı tüketmek, dengeli beslenmek, uyku düzenine dikkat etmek,

14) Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığı varsa maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır.

***

Askerlik ve emeklilik borçlanması

Sevgili okuyucularım, bana sıklıkla gelen sorulardan biri de askerlikte geçen sürelerin borçlanması, bunun emekliliğe ne şekilde yansıyacağı. Bu konuya açıklık getirmek istiyorum.

Askerlik borçlanması ile kişiler prim gün sayısı kazanabileceği gibi emekli olacağı tarihi de öne çekebilirler.

Askerlik borçlanması ile erkek sigortalılar yedek subay okulundaki süreleri, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri borçlanabilmektedirler. Borçlanma talebinde bulunmak isteyenler Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne askerlik durum belgesi ile müracaat ederek borçlanma yapabilirler. Emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve yaş şartını tamamlayan kişiler borçlanmayla eksik prim günlerini tamamlayabilirler. Askerlik borçlanması en fazla askerlik yapılan süre kadar borçlanılabilir. 18 ay askerlik yapan biri en fazla 540 gün borçlanma yapabilir. Kişi isterse ihtiyacı olan süre kadar da borçlanma talebinde bulunabilir. Örneğin; 18 ay askerlik yapmış kişi isterse kısmi olarak 2 ay borçlanma talebinde bulunabilmektedir.

Askerlik borçlanma tutarları asgari ücrete göre belirlenmekte olup, her yıl asgari ücrete yapılan zamla birlikte borçlanma tutarı da değişmektedir.

2021 yılı için SGK askerlik borçlanma tutarı günlük 38.16 TL'dir. Örneğin; 18 ay askerlik yapıp toplamda tüm askerlik süresini borçlanmak isteyen kişi Sosyal Güvenlik Kurumuna 20.606,40 TL ödeyecektir. Başka bir örnek verecek olursak; 12 ay askerlik yapan kişi toplamda 360 gün askerlik görevini ifa etmiş olur ve buna karşılık 13.737,60 TL ödeme yapar.  Ödenecek tutar borçlanma yapılacak gün sayısı ile 38.16 TL'nin çarpımıyla elde edilir.

Askerlik borçlanması yapmadan önce sigortalıların, yapacak oldukları borçlanmanın emekliliklerine nasıl bir etki edeceğinin, emekli maaşına nasıl bir katkı sağlayacağının ve borçlanmanın hangi statüye sayılacağının önce tespitinin yapılması yönünde planlamanın yapılarak borçlanma işleminin gerçekleşmesi gerekmektedir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları