Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Koranavirüsün iş dünyası ve çalışma hayatına etkisi

Sevgili okuyucularım, bu salı sizlerden gelen sorulara yer veremeyeceğimi üzülerek belirtmek isterim. Dünyayı saran Koronavirüs (Kovid-19) salgınının ülkemizde iş dünyası ve çalışma hayatına olan etkilerini değerlendireceğim.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi (dünyada birçok ülkeye yayılan salgın hastalık) ilan edilen Koronavirüs (Covid-19) salgını ülkemizde de birtakım tedbirler alma ihtiyacını doğurmuştur. Alınacak bu tedbirlerin devlet ve milletçe beraberce yürütülmesi gerektiği hiç şüphesiz kesin ve katidir.

Sosyal medya hesaplarında Koronavirüs ile alakalı gerçeği yansıtmayan birçok paylaşımlarda bulunulduğu ve bu paylaşımlarla halkın huzur ve sükunu bozulmaktadır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın açıklamaları haricinde yetkisiz kişi ve kişilerin açıklamalarına itibar edilmemelidir. Sağlık Bakanlığı'nca ilan edilen ''Koronavirüse Karşı 14 Kural''a uyulmalı, yakın çevremizdeki kişi ve kişilerin de bu kurallara uyması sağlanmalıdır.

Bakanlığın ilan ettiği bu kurallar ise; 

1) Ellerin sık sık su ve sabun ile 20 saniye boyunca ovarak yıkanması,

2) Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aramıza en az 3-4 adım mesafe koymak,

3) Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnu tek kullanımlık mendil ile kapatmak, mendil yok ise dirseğin iç kısmını kullanmak,

4) Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçınmak,

5) Ellerimizle gözlerimize, ağzımıza ve burnumuza dokunmamak,

6) Yurt dışı seyahatlerini iptal etmek veya ertelemek,

7) Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evde geçirmek,

8) Bulunduğumuz ortamları sık sık havalandırmak,

9) Kıyafetlerimizi 60 ile 90 derece arasındaki sıcaklıkta yıkamak,

10) Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullanılan yüzeyleri su ve deterjan ile her gün temizlemek,

11) Soğuk algınlığı belirtileri var ise yaşlılar ve kronik hasta olanlar ile temas etmemek ve maske takmadan dışarı çıkmamak,

12) Havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanmamak,

13) Bol sıvı tüketmek, dengeli beslenmek, uyku düzenine dikkat etmek,

14) Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığı varsa maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır.

Evet neler yapmamız gerektiğini gayet iyi anladık. Şimdi ise bunu uygulamaya geçirmek gerekir ebetteki.

Peki ama maskeyi, dezenfektan ürünlerini nereden temin edeceğiz?

En basiti kolonya bile piyasada maalesef yok.

Maske ve dezenfektan ürünlerinin temin ve tedarikinin sağlanarak vatandaşlara ücretsiz dağıtılması gerekmektedir.

Sağlık açısından tedbir alırken, Koronavirüsün etkileyeceği çalışma ve iş dünyasına karşı da gerekli önlemlerin alınması ivedi olarak gerçekleştirilmedir.

Geçtiğimiz günlerde, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Koronavirüs tedbirleri kapsamında Kamu Kurumlarında hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler, 60 yaş üzerindekilerin 16 Mart'tan itibaren 12 gün idari izinli sayılacaklarını duyurmuştu. Kamu kurumlarında çalışanlar için birtakım önlemler alınırken, özel sektör içinde aynı önlemler alınmalıdır  Çünkü risk herkes için aynıdır. Kamu/özel ayrımı derhal son bulmalıdır.

Koronavirüsün ekonomiye olan ve olmaya da devam edecek muhtemel etkilerine karşı da bir an önce önlem almak gerekmektedir. Birçok ülke ile ticaretin yapılamaması veya kısıtlanması ile birlikte üretime ara verilmesi, dolayısı ile işsizliğin artması muhtemel doğacak sıkıntıların başındadır. Ayrıca insanların sokağa çıkmaktan endişe etmeleriyle birlikte ticaretin azalması, eğlence mekanlarının kapatılması, alış-verişin azalması ile küçük esnafın ekonomik sıkıntıya düşmesi muhtemel riskler arasındadır. Özellikle küçük ve orta ölçekli esnafa Koronavirüs yavaş yavaş etkisini göstermeye başlamıştır. Esnaf vergi ve Bağ-Kur prim borçlarını ne yazık ki ödeyemez hale gelmişlerdir. Şimdiden gereken önlem alınmaz ise hem iş dünyası hem işçi ve emekçiler hem de esnaf açısından telafisi olmayan ekonomik sorunlarla baş başa kalabiliriz. Sağlık yönünden tedbir alırken ekonomik yönünden de tedbir almak en doğru olanıdır. Görünen o ki 2020 yılında turizm sektörü de ülkemizi ve tüm dünyayı olumsuz etkileyecektir.

Koronavirüs ile ilgili sağlık yönünden tedbirler alınırken, ekonomik tedbirlerin de bir an önce alınması, aksi halde ekonomimizi toparlamanın uzun zaman alacağı da unutulmamalıdır. Salgının yayılmasını önlerken, ekonominin bozulmasını, işsizliğin artmasını da önlemeliyiz.

Unutmamalıyız ki; Koronavirüsün tehlikesi büyük, etkisi ise çok yönlüdür...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları