Konut kredisinin detayları açıklandı: %0.69 faizli krediye kimler başvurabilecek?

Konut kredisinin detayları açıklandı: %0.69 faizli krediye kimler başvurabilecek?
Ev sahibi olma hayalleri kuran binlerce vatandaşı ilgilendiren 'düşük faiz ile konut kredisi' kampanyasının detayları netleşti.

Ev sahibi olmak isteyen orta gelirli vatandaşlara yönelik çıkarılan konut kampanyası Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum''un açıklamasıyla netlik kazandı. Orta gelirli vatandaşlara verilecek düşük faizli konut kredisi ile ev sahibi olma hayali kuran binlerce vatandaş uygun fiyata 15 yıl vadeli ödeme koşullarında ev sahibi olacak.

HER BÖLGEYE FARKLI KREDİ VERİLECEK

Konut kredisi kampanyasında Türkiye''nin her bölgesine farklı tutarda kredi limiti tanınacak. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kampanya kapsamında kredi için Türkiye 3 bölge olarak ele alındı ve buna göre kredi tutarları belirlendi.

İSTANBUL''DA 5 MİLYON TL KREDİ VERİLECEK

Daire fiyatlarının en pahalı olduğu şehir olan İstanbul''da üst limit 5 milyon TL olarak açıklandı. 

Kredi olarak 1. Bölge olan İstanbul''da en çok 5 milyon TL, 2. Bölgedeki iller için en çok 3 milyon TL, 3. bölgedeki iller için ise en çok 2 milyon TL verilecek.

İstanbul 1. Bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm iller de 3. bölge olarak belirlendi.

ÖDENECEK TAKSİT HANE GELİRİNİN YÜZDE 40''INI AŞMAYACAK

Başvurularda dikkat edilecek en önemli unsur, ödenecek taksit tutarının hane halkının gelirinin yüzde 40''ını aşmaması gerektiği olacak. Yapılacak kredi kampanyasından yalnızca sıfır daireleri satın alacak vatandaşlar yararlanabilecek.

ANNE-BABASININ DAİRESİ OLANLAR KREDİDEN YARARLANABİLECEK Mİ?

Kampanyadan yararlanmak için getirilen sınırlamalar arasında eş sahiplerinin konutu olmaması şart olarak belirlendi. Buna göre eşinizin üzerine bir daire varsa bu kampanyadan yararlanamayacaksınız. 18 yaşını geçmiş yetişkinler birey olarak kabul edileceği için, anne ve babalarının üzerine daire olsa bile kampanyadan yararlanabilecekler. Ailesinin yaşında yaşayan 18 yaş üstü bireyler, hane halkı geliri hesaplanırken evde yaşayan herkesin gelirini başvuruda geçerli olarak gösterebilecek. Yani anne ve babanın aldığı emekli maaşı, maaş, varsa abi, abla ya da kardeşlerin maaşları ve başvuru yapan kişinin maaşı toplanacak. Bu toplanan tutarın yüzde 40''ı başvurulacak kredi miktarının aylık taksit tutarını geçiyorsa kredi konusunda bir sorun yaşanmayacak.

KONUT KREDİSİNDE KREDİ NOTUNA BAKILACAK MI?

Bu konuyla ilgili henüz net bir açıklama yapılmamış olsa da, bütün kredilerde olduğu gibi bu kredide de findeks kredi notu önemli bir değerlendirme kriteri olacak. Bankaların, riskli ve çok riskli not dilimlerinde yer alan vatandaşlara konut kredisi vermeyeceği tahmin ediliyor. 

AYLIK NE KADAR TAKSİT ÖDENECEK?

Vatandaşların en çok merak ettiği, ''0,69''dan başlayan ve 0,99''a kadar olan konut kredisi cebe nasıl yansıyacak'' sorusu yanıt buldu. İşte çekilecek krediye göre kalem kalem aylık ve toplam geri ödeme miktarlarıyla beraber hesaplar yapıldı.

0,89-0,99 faiz seçeneğinde, 1,20-1,29 faiz seçeneğine göre aylık olarak daha az taksit ödenirken, toplam geri ödemede bir miktar fazla ödeme gerçekleşiyor. Bunun nedeni 0,89 faiz seçeğinde 180 ay yani 15 yıla yayılmış kolay ödeme imkanı varken, 1,20-1,29 seçeneğinde 120 ay yani 10 yıl vade bulunuyor.

180 ay yani 15 yıl vade ile alınacak 0.69 faizli bir konut kredisinde geri ödemeler şu şekilde olacak:

1 milyon TL kredi çekilmesi durumunda, aylık ödeme 15 yıl boyunca 9719 TL olacak. Ancak ilk 4 sene ödenecek aylık ücretler daha düşük tutarlara sahip olacak. Vatandaşlar ortalama olarak ilk yıl 4500 TL, ikinci yıl 6500 TL, üçüncü yıl 8500 TL tutarlarını kredi taksiti olarak ödeyecek.

ALINAN KONUTLAR KİRAYA VERİLEBİLECEK Mİ?

Alınacak daireler 5 yıl süreyle satılamayacak ancak bu süre içerisinde kiraya verilebilecek. Birçok vatandaş daireleri kiraya vererek, kiradan gelen tutarın üzerine küçük eklemeler yapıp kredi taksitlerini ödemeyi planlıyor. Konut kredisi hakkında diğer şartlar ise şu şekilde:

Sıfır konutlar olacak
Kişinin üzerinde konut olmayacak
1 yıl ikamet şartı bulunuyor
Son bir yılda konut aldığı ilde konut satmamış olacak
Peşinat yüzde 10
Ev 5 yıl satılamayacak
15 yıl vade olacak
Taksitler hane gelirinin yüzde 40''ını geçmeyecek
Konut kredisinde faiz oranı yüzde 0,69''dan başlayacak
15 yıl vade ile 5 milyon TL''ye kadar kredi
Süreç 16 Ocak''ta kurulacak web sitesinden takip edilecek
İlk etapta 100 bin aile sadece birkaç ayda ev sahibi yapılacak


 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar