Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Klasikleşen formül artık tutmuyor

Resim, heykel, mimari, dans, şiir ve müzikten sonra hayatımızda yer alan 7. sanat dalı sinemadır. Sinema sanatı izleyicisini ortalama 1-2 saat boyunca ekran başında tutarak istediği dünyalara, duygulara sürükleme ve mesajını süsleme olanağına sahiptir. Günümüzde sinema sektörü oluşan yan sektörleri ve gelir kapılarıyla kitlesel ve finansal olarak oldukça büyüdü. Bu durum her ne kadar filmler için gerekli kaynak ve ekipmanlara ulaşımı kolaylaştırsa da belli başlı sorunların oluşmasını da tetikledi. Büyük film şirketlerinin yaptıkları filmler gişe kaygısı nedeniyle bütünlüklerinden ödün vermeye başladı. Sosyal medyada daha çok konuşulmak istenen senarist ve yapımcılar gereksiz popüler kültür göndermeleri kullanarak sinemanın oluşturduğu atmosferi bozuyor.

Kitaplar ve tarihî olaylar sinema tarihinin başından bu yana her zaman en çok kullanılan referans kaynakları olmuştur. Örneğin tüm zamanların en çok izlenen ve sevilen eserlerinden Lord of the Rings (Yüzüklerin Efendisi) ünlü yazar J. R. R. Tolkien''in kitabından uyarlamadır. Aynı zamanda sinema tarihi boyunca İkinci Dünya Savaşı''ndan esinlenen onlarca hatta yüzlerce film önümüze çıkacaktır. Özellikle 2000''li yıllardan sonra sinema filmlerinde alınan referans kaynaklarından biri de çizgi romanlar oldu. Kimimizin çocukken kimimizin ise vakit buldukça okuduğu çizgi romanların en az kitaplar kadar derin ve orijinal dünyaları var. Gerek Batı tipi aşina olduğumuz çizgi romanlar gerekse genellikle Japonya ve Çin''de yazılan mangalar birçok animasyon ve sinema filmine kaynak oldu. 2008''de Marvel''ın İron Man filmi sinemada çizgi roman akımının kıvılcımını ateşledi. 2008 öncesinde yine iyi çizgi roman uyarlamaları yapıldı. İron Man''den 1 yıl sonra vizyona giren Watchmen de adından sıkça söz ettirmişti. 70-80-90''lı yıllarda dönem dönem çekilen Batman ve Superman filmleri ise sevenleri tarafından bilinse de akıllarda ve sinema tarihinde olumlu yönde pek yer alamadılar. İron Man ile başlayan Marvel sinematik evreni 2012 yılındaki The Avengers filmi ile büyük bir sükse yaptı. Birçok karakterin bir arada olduğu film o dönem sinema tarihinin en iyi gişe yapan filmlerinden biri oldu. The Avengers''tan sonra yeni çizgi roman uyarlamalarının sayısı git gide arttı. Bu büyük gişe başarısından sonra Marvel sinematik evreni giderek büyümeye başladı. Başrolde yer alan karakterler öncelikli olmak üzere sevilen karakterlere filmler çekildi. Çekilen filmlerin çoğu da istenilen başarıyı getirdi. Marvel''ın filmlerinin formülü oldukça basit. Klasik bir orijin hikayesi etrafında döner karakter. Önce normal hayatı gösterilir, hayatta dibe vurur, özel güçlerine kavuşur ve alışır. En sonunda ise kendisine benzer bir süreçten geçerek kötülüğe yönelen düşmanı ile mücadele verir ve kazanır. Bu filmlerin tema ve konuları benzerdir. Mizaha sıkça başvurur ve insanlara umut ve motivasyon duygularını aşılamaya çalışır.

Birkaç ay önce çıkan Spiderman No Way Home filmi Marvel''ın en büyük gişe başarısına imza attı. Tüm dünya tarafından tanınan ve sevilen Spiderman karakteri için oldukça büyük bir film oldu bu yapım. Konu ve işleniş olarak vasat bir film olsa da insanlarda oluşan heyecan ve nostalji rüzgarı bu filmi gişede oldukça başarılı kıldı. Avengers infinity war filminden sonra rayına tam oturamayan Marvel son filmlerinde konudan çok şaşırtmalara ve sürprizlere ağırlık vermeye başladı. Son çıkan Doctor Strange in the Multiverse of Madness (Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında) filmi de buna iyi bir örnek oldu. İsmi ve genel konusu olarak iddialı gibi görünen film sonuç itibariyle vasatı pek aşamadı. Marvel, Disney ile olan ortaklığı sonrasında konu ve karakter telifi konusunda elini güçlendirdi ancak bunu henüz sinema perdesine yansıtamadı. Bakalım bu dev sektörün altın yumurtlayan tavuğu elindeki kaynakları nasıl kullanacak. Bekleyip göreceğiz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları