Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Kısa çalışma ödeneğine başvuruları işveren yapabilir

Değerli okuyucularım, tüm dünyaya yayılan, ülkemize de sıçrayan Koronavirüs (Kovid-19) pandemisi ile ilgili vatandaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Koronavirüs riskine karşı belirlemiş olduğu 14 altın kurala harfiyen uymalarını, ayrıca kamu kurumlarının önleyici ve koruyucu kurallarına da azami ölçülerde riayet etmelerinin elzem olduğunu belirtirken, Kovid-19 sebebi ile hayatını kaybeden vatandaşlarımıza yüce Allah'tan rahmet, yakınlarına ve aziz Türk Milletine başsağlığı diliyor, tedavi altındaki hastalarımıza da acil şifa dileklerimi  iletirken kıymetli ve fedakar sağlık görevlilerimize bu zorlu süreçte üstün başarılar dilediğimi belirtmek isterim.

Kısa çalışma ödeneğine başvuruları işveren yapabilir

Mehmet Akif Bey, yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum. Çok yararlı bilgiler iletiyorsunuz. Ben 4 senedir aynı firmada çalışmaktayım. İş yerim koronavirüs nedeniyle sıkıntılar çekmektedir. Yurt dışından ham madde gelmediğinden dolayı üretim yapamıyoruz. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için biz mi yoksa patron mu başvuruda bulunacak. Ömer Köprü

Ömer Bey, kısa çalışma ödeneğine sizin adınıza işvereniniz İŞKUR'a müracaat edecektir. Bu konuda sizin yapmanız gereken herhangi bir durum söz konusu değildir.

Deneme süresi içerisinde iş sözleşmesi tazminatsız feshedilebilir

Bir ay önce işe başladım. Asgari ücretle çalışıyorum. İşveren beni işten çıkarttı. Uzun zamandan beri işsizdim, tam iş bulmuşken hocam yeni iş buldum bu seferde virüs nedeniyle işten atıldım. İşverenim bana iki aylık deneme süresi içerisinde işten çıkarma hakkım var diyor. Haklarım nelerdir?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ülkemizde 150 bin civarında işletmenin faaliyetlerine geçici süreliğine ara verildi, ayrıca birçok fabrikada üretim yapamadıkları için iş gücüne de ihtiyaç olmaması sebebiyle elemanlarını çıkartma yoluna gitmektedirler. Deneme süresi iş kanununa göre en fazla iki aydır. İşçi ve işveren deneme süresi içerisinde iş sözleşmesini tazminatsız feshedebilmektedir.

İşçinin rızası ve yazılı onayı olmadan ücretsiz izin uygulanamaz

Hocam, 6 yıldır çalışmış olduğum iş yerim bizi ücretsiz izine çıkartıyor. Biz bu işyerinde 11 çalışanız. Hepimizi ücret vermeden geçici olarak çıkartıyor. Biz ne yapacağız. Kadri Arpa

Koronavirüs nedeniyle işverenlerin ekonomik sıkıntılar çektiği ve iş gücünün azalması ile de birlikte alternatif yöntemler aranmaktadır. Çoğu işveren de işçilerinin rızasını almadan ücretsiz izine çıkarmaktadır. Ücretsiz izinlerde işçilerden muhakkak yazılı onay alınması gerekmekte olup, ücretsiz izin süresi açıkça belirtilmelidir. İşveren tek taraflı olarak işçisini ücretsiz izine gönderemez. İşçinin onayı olmadan işveren işçisini ücretsiz izine gönderirse, işçi iş sözleşmesini tek taraflı feshedip kıdem tazminatını almaya hak kazanır. 

14 günlük rapor ücretini SGK'dan alabilirsiniz

Mehmet Bey, ben yurt dışından dönünce hekim tarafından bana 14 gün rapor verildi ve kendimi bu süre boyunca evde izole ettim. Bu 14 gün çalışmadığım, raporlu geçen sürenin ücretini işverenden mi yoksa devletten mi alacağım? Halis Altunay

Halis Bey, öncelikle geçmiş olsun. Kendinizi 14 gün boyunca izole ederek hem kendiniz hem de çevreniz için en doğru olanı yapmışsınız. Sizi öncelikle tebrik etmek istiyorum. 14 günlük raporun ücretini Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 12 günlük kadarını alabileceksiniz.

Para yatırarak emekli olma usulü yoktur

SSK giriş tarihim 1 Ocak 1999 olup 4900 gün prim ödemem var. 2000'de 18 ay askerlik yaptım. Şu an 4900 gün primim var. Ne kadar para yatırırsam emekli olurum?

Para yatırarak emekli olma usulü yok. Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi belirtmemişsiniz. 1075 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, borçlanma emeklilik şartlarınızı değiştirmez. Sadece primi artırır. Yani Sosyal Güvenlik Kurumu'na mesnetsiz bir şekilde toplu para yatırabilme şansınız yoktur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları