Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Kış zor geçecek!

Evet, bu kışın dünyanın pek çok bölgesinde özellikle de dar gelirli kesim açısından çok zor geçeceği artık kesin olarak görünüyor.

Yoğunluğu epeyce düşmüş olsa da Rusya ile Ukrayna arasındaki sıcak savaş sürüyor ve Rusya ile özgür dünya arasındaki soğuk savaş ise hem derinleşiyor ve hem de yayılıyor. Bu yeni soğuk savaşın öyle kısa bir süre zarfında sona ermesini ise hiç kimse beklemiyor.

Doğru Rusya''ya uygulanan yaptırımlar henüz tam etkisini göstermedi fakat bu etki zaman içinde ağırlaşarak ortaya çıkacaktır. Dünyadan kopan, izole edilen bir Rusya''nın son 15 -20 yılda elde ettiği refah ve güç hızla aşınıyor, Rus halkının buna ne kadar dayanacağı, diktatör Putin''i ve Putin''in saldırgan politikalarını ne kadar destekleyeceği elbette meçhul. Rahmetli anneannem hep "Allah insanı gördüğünden ayırmasın" derdi. Ruslar Putin yüzünden ellerindeki zenginlik ve refahın buharlaştığını gördüklerinde Putin''in algı operasyonları ne kadar etkili olacak doğrusu bende çok merak ediyorum.

İşin elbette birde Ukrayna cephesi var vatanlarını ve özgürlüklerini savunan, saldırgan bir diktatörün haksız tecavüzüne direnen Ukrayna''nın doğal olarak motivasyonu çok yüksek. Ayrıca bütün özgür dünya da tüm maddi manevi imkânları ile Ukrayna''nın yanında ve ona yapılan saldırıyı şiddetle eleştiriyor. Zelenski''nin yönetimi ve direnişi de son derecede başarılı. Bunların hepsi tamam ama bütün bunlar bu kış Ukrayna içinde son derecede zorluk geçmeyecek anlamına da gelmiyor.

Kışın Avrupa ülkeleri için de son derecede zorlu geçeceği ise herkesin malumu. Avrupa çok büyük bir stratejik hata yaparak fosil enerji kaynaklarında Rusya''ya aşırı bağımlı bir hale geldi. Avrupalı politikacılar çok büyük bir öngörüsüzlük ile hem üretimlerini hem de günlük yaşamlarını derinden etkileyen fosil enerji kaynaklarında Ruslara fazla güvendiler, fazla bağlandılar. Şimdi bunun bedelini ya soğuk kış günlerinde yakıtsız kalarak ya da alternatif kaynaklara aşırı fiyatlar verilerek ödeyecekler. Bu durumun Avrupa ekonomilerini durgunluğa sokması ve sosyal bir krize neden olması kaçınılmaz olarak görünmektedir. Ekonomik ve sosyal krizin siyasal krizlere dönüşmesi ise an meselesidir. Kış her ne kadar soğuk geçecekse de siyaset ve ekonomi cephesinin alev alev olacağı görünmektedir.

Küresel ölçekte yükselen enflasyon ve enflasyonu durdurabilmek için alınacak önlemlerin yaratacağı resesyon tehlikesi de bu kışın diğer bir zorluğu olacaktır.

Bütün bu küresel tablo içerisinde Türkiye''nin durumu ise çok daha zordur. Türkiye''de enflasyon hiperenflasyon seviyesine ulaşmıştır. İktidar enflasyon ile mücadele etmek için hiçbir önlem almamakta hatta tam tersine enflasyonu daha da yükseltecek politikaları tercih etmektedir. Türkiye çok ciddi bir döviz krizi içindedir, Merkez Bankası rezervleri çok uzun zamandır eksidedir. Recep Bey''in ifadesi ile ancak eş dosttan alınan borç dövizler ile ekonominin çarkları döndürülmektedir. En büyük ihraç pazarımız olan Avrupa ekonomilerinin bir resesyona girmesi ve zaten savaş nedeni ile sıkıntı yaşayan Rus ve Ukrayna pazarlarının daralması ihracat ve döviz gelirlerini daha da aksatacaktır. Rus ekonomisi sıkıntıya girdiği anda Türk Cumhuriyetlerinin ekonomilerinin de sıkıntıya girdiği bilinmektedir.

İktidarın uyguladığı yanlış ekonomi politikaları neticesinde enflasyon kontrol altına alınacağı yerde kurlar kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebatinin''de dile getirdiği gibi kur artışları enflasyon artışının çok ama çok altında kalmıştır. Yılbaşından bu yana Yİ-ÜFE % 74,13, E-TÜFE % 91,62 ve TÜFE % 47,85 oranında artmışken dolar kurunun % 35,91 ve euro kurunun % 20,94 oranında artmış olması ihracatçının rekabet şansını ortadan kaldırmaktadır. Bu kur politikası yüzünden ihracatçının rekabet şansı ortadan kalkarken, ithalat karlı hale gelmekte ve yurt içi üretimi zora sokmaktadır.

Geçtiğimiz yılsonu uygulamaya geçen KKM ise ekonominin dibindeki saatli bomba ve herkes ne zaman patlayacak diye merak ediyor.

Sonuç olarak bu kış tüm dünyada olduğu gibi Türkiye''de de son derecede zor geçecek, fakir fukara, garip gureba büyük sıkıntı çekecek gibi görünüyor...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları