Kış lastiği zorunluluğu ne zaman bitiyor? Petlas açıkladı!

Kış lastiği zorunluluğu ne zaman bitiyor? Petlas açıkladı!
1 Nisan itibarıyla, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise güvenli seyahat için gereken kış lastiği uygulaması sona eriyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması, 1 Nisan Pazartesi günü sona eriyor. Öte yandan, meteoroloji tahminleri Nisan ayı itibariyle yurt genelinde ısınmanın başlayacağını gösteriyor.

Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, mevsime uygun lastik kullanımının önemine vurgu yaparak sürücülere, güvenli, konforlu ve tasarruflu bir sürüş için kış lastiklerinin yaz lastikleriyle değiştirilmesi gerektiğini hatırlattı. Boran, "Mevsimine uygun lastik kullanımı, öncelikle yol ve yolcu güvenliği olmak üzere, yakıt tasarrufu ve lastik ömrü açısından da büyük önem taşıyor" dedi.

winter-tire-4590568-19201.jpg

GÜVENLİK İÇİN FREN MESAFESİ ŞART!

Boran, kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılmasının birçok dezavantajı olduğunu belirterek şunları ekledi: "Havalar ısınınca kış lastiklerinin fren mesafesi uzar, yol tutuş performansı azalır ve hatta aracın yakıt tüketimini artırır; çünkü kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklar için tasarlanmıştır. Bu nedenle, kış koşulları için tasarlanan kış lastikleri sıcak havalarda istenilen performansı gösteremez. Bu durum, fren mesafesini uzatır ve dolayısıyla güvenliği olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, kış lastiklerinde kullanılan yumuşak kauçuk ve desen özellikleri yaz aylarında kullanıldığında aşırı ısınma nedeniyle çabuk yıpranabilir."

'SÜRÜŞ KONFORUNU AZALTIR'

Boran, kış lastiklerinin yazın kullanılmasının konfor eksikliği yarattığını ifade ederek şunları dile getirdi: "Kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılması, artan akaryakıt tüketimiyle birlikte doğaya daha fazla CO2 salımına yol açar. Yazın kış lastikleri kullanmamak, doğal çevrenin sürdürülebilirliğine katkı sağlayabilir. Ayrıca, yaz döneminde kış lastiklerinin kullanılması, yoldan gelen seslerin özellikle belirli bir hızın üzerinde rahatsız edici bir uğultu halini almasına neden olur, bu da sürüş konforunu azaltır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar