Kırmızı et tüketimi kanser riskini artırıyor

Kırmızı et tüketimi kanser riskini artırıyor
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel, kırmızı etli ürünlerin tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, aşırı alımının kalın bağırsak kanseri riskini artırdığını belirtti.

Dr. Güzel, Türkiye'de 2022 yılına ait verilere göre yılda 22 bin kişiye kolon kanseri tanısı konulduğunu, bunlardan yaklaşık 12 bininin hayatını kaybettiğini ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, kalın bağırsak kanserinin kalp damar hastalıklarından sonra en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında yer aldığını vurgulayan Dr. Güzel, bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğini belirtti.

Hastalığın belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Güzel, tuvalet alışkanlıklarındaki değişikliklerin önemli bir işaret olduğunu ve uzun süreli kabızlık, kan görülmesi ve kilo kaybı gibi belirtilerin kalın bağırsak tümörlerine işaret edebileceğini dile getirdi. Bu durumda kolonoskopi gibi tetkiklerin yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de kalın bağırsak kanserinin risk altında olduğunu belirten Dr. Güzel, korunma yöntemleri arasında düzenli egzersiz yapılması, D ve B vitaminleri ile kalsiyum içeren gıdaların tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçılmaması ve bitkisel ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Dr. Güzel, özellikle kalın bağırsak kanseri şüphesi olanların vakit kaybetmeden doktora başvurarak kolonoskopi yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak, erkeklerde bu kanserin biraz daha sık görüldüğünü belirtti. Kamuoyunu bilinçlendirmek adına düzenli sağlık kontrollerinin önemine dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar