Kilosu 200 lira: Binbir zahmetle yapılıyor...Her derde deva

Kilosu 200 lira: Binbir zahmetle yapılıyor...Her derde deva

Antalya'nın Akseki ilçesinde, Toros Dağları'nda yetişen andız ağaçlarından toplanan kozalaklar, her derde deva olarak bilinen andız pekmezine dönüştürülüyor. Kilosu 200 TL'den satılıyor.

Akseki'nin Kuyucak Mahallesi'nde uzun yıllardır geleneksel olarak üretilen andız pekmezi, Halil Erdoğan'ın ustalığıyla devam ediyor. Erdoğan, andız ağaçlarının olgunlaşan kozalaklarını topladıktan sonra bu kozalakları kırma makinesinde kırdıklarını ve şırahanede iki gün boyunca ıslattıklarını belirtiyor.

aw229628-10.jpg

Erdoğan, pekmez yapım sürecini şu şekilde anlatıyor:

“Pekmez yapımına geçmek için bir gün öncesinden hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gece saat 03.00'te kalkıyoruz. Hazırlamış olduğumuz tavaların altını kızgın ateşle ateşliyoruz. Tavalardaki şıraları yaklaşık 120 derece ısıda kaynatıyoruz. Bu işlem oldukça zahmetlidir ve yaklaşık 15 saat sürüyor. Kıvamını takip ederek tavaları indiriyoruz. Beş kilo kozalaktan bir kilo pekmez elde edebiliyoruz. Gerçekten bu pekmezi yapmak zordur ve yıllık yaklaşık 2 ton andız pekmezi üretiyorum.”

aw229628-11.jpg

Andız pekmezinin ham maddesini Toros Dağları'nda, 1.500-2.000 metre rakımlı yerlerden topladıklarını ifade eden Erdoğan, "Elde edilen pekmez tamamen doğaldır. İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı ve astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, tam anlamıyla bir şifa kaynağı" diye ekliyor.

aw229628-03.jpg