Kaz Dağları'nı yok edecek maden projesi: 158 bin ağaç kesilecek!

Kaz Dağları'nı yok edecek maden projesi: 158 bin ağaç kesilecek!
Maden çalışması için su kaynaklarına el atılan Kaz Dağları resmen yok edilmek üzere. Bölgede maden çalışması için 158 bin ağacın kesileceği bilgisi dernekleri harekete geçirdi.

Nurol Holding bünyesinde faaliyet gösteren bir şirket, Kaz Dağları’nda maden çalışması için 158 bin ağaç kesmeye hazırlanıyor. Kaz Dağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma derneği de bu duruma tepki göstererek sessiz kalmadı. 

Dernek 158 bin ağacın kesileceğini duyurdu. Bölgenin su kaynaklarına da maden için el konuldu. Köylüler ise susuz kalma durumuna karşı “Çanakkale’de ormanı, tarımı, yaşamı yok eden altın madenlerine hayır” diyerek bir imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasında 3 gün içerisinde 10 binin üzerinde imza toplandı.

Kaz Dağları, Dünya’da Alp’lerden sonra gelen İkinci büyük oksijen ünitesi ve Türkiye’nin akciğeri olarak biliniyor. Ancak şuanda Kaz Dağları kahreden bir görüntü ve manzara ile karşı karşıya...

4 milyon 269 bin 100 metrekarelik bir orman ekosistemi yok ediliyor. Bu alanın bir kısmı şuanda yol açma çalışmaları neticesinde katledildi bile.

YURTDIŞINDAN BİLE DESTEK VAR

Bölgenin su kaynaklarına maden için el konulması da gündemde. Köylü halkı hem arazileri, hem kendileri, hem de hayvanlarının susuz kalma ihtimaline karşı oldukça tepkili. Madencilik faaliyetlerine karşı duran köy halkına Türkiye’nin dört bir yanından hatta yurtdışından bile destek var.

Bölgede yer alan Çardak Lagünü''de tehlike altında. Çardak Lagünü projenin yer aldığı Dumanlı Dağ''dan gelen su kaynaklarıyla besleniyor. Özellikle Flamingoların geldiği Çardak Lagünü madencilik faaliyetleri çatısı altında açılan projeler sebebiyle bu bölgede yaşayan gerek yaban hayatı, gerek bu bölgedeki insanları da tehdit ediyor.

Nurol Holding aslında 2017 yılından bu yana bölgede altın ve madencilik faaliyetlerine devam ediyor. Bölgede iki adet altın madenciliği faaliyetiyle birlikte son projeyle toplam 3 adet altın madenciliği faaliyet olmuş oldu.

Bölge halkı yeni faaliyette olan proje alanına giremediklerini ve giremedikleri gibi tehdit edildiklerini de dile getirdi. Bölge halkı hukuki olarak da savaş verdi. Hukuki süreç devam ederken ÇED raporun geldiğini, raporun da olumlu olduğunu dile getirdiler. Bölge halkı 6 Ocak’ta bir kez madencilik faaliyetlerine karşı davacı oldu.

Maden Ocağı’na karşı köylerden biri olan Çanakkale’nin Yenice Köyü''ndeki köy halkı “Eskiden çok güzel bir doğal güzelliğimiz vardı. Şuanda orası resmen çöl oldu. Oradan gelip geçerken içimiz acıyor. Maden gelmeden önce Şeftalilerimizde herhangi bir zarar ya da hastalık olmazdı. Şimdi yeni yeni hastalıklar çıkmaya başladı. Bu yıl şeftalilerimizin yüzde 50’sini kaybettik. Çürüme oldu. Madenden mi kaynaklı bilemiyoruz. Ancak maden gelmeden önce böyle bir hastalık yoktu” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar