Karayemiş nedir? Karayemiş faydaları nelerdir?

Karayemiş nedir? Karayemiş faydaları nelerdir?

Az bilinen ama bir an önce herkes tarafından az tanınan karayemişin sağlığa faydalarını sizler için derledik. İşte detaylar…

Halk arasında taflan olarak da bilinen, farklı yörelerde Gürcü kirazı, karamiş, Laz üzümü ve tanal gibi isimlerle de anılan karayemiş, küçük beyaz çiçekler açan, top top minik meyveleriyle dikkat çeken gülgiller ailesinden bir bitki. Nemli iklimlerde kolayca yetişebilen bu bitkiye ülkemizde en çok Doğu Karadeniz'de rastlamak mümkün oluyor.

Besin değeri bakımından zengin olduğu ve C vitamininden tutun da demire kadar içinde pek çok yararlı madde bulunduğu için yapraklarından meyvesine, bu bitkiden bol bol faydalanıyor. Peki karayemişin faydaları nelerdir? İşte detaylar…

KARAYEMİŞİN FAYDALARI NELERDİR?

· İçeriğinde bolca C vitamini olduğu için güçlü bir antioksidan kaynağı olarak görülüyor.

· Bu özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendiriyor.

· Bağışıklık sisteminin güçlenmesi sayeside nezle ve grip gibi hastalıklardan çeşitli kanser türlerine kadar vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı oluyor.

· Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi sebeplerle oluşan ve bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğün kısa sürede bitmesini sağlıyor.

· Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde sürmesine destek olduğundan karayemiş, beynin de sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlıyor.

· Bu etkisi özellikle hafızayı güçlendirme ve Alzheimer hastalığına karşı koruma konusunda olumlu etkiler oluşturuyor.

· İçinde bulunan demir minerali sayesinde demir eksikliği sorunu yaşayanlara da destek olduğu biliniyor.

· Bunların yanında karayemiş, vücutta idrar söktürücü etkiler oluşturuyor. Aynı şekilde bağırsakların da sağlıkla çalışmasına destek oluyor.

· Sinirleri yatıştırıcı bir etkisi olduğu da bilinen karayemiş, sinir, stres ve buna bağlı ortaya çıkabilen uykusuzluk problemlerinin kısa sürede çözülmesini sağlıyor.