Karacadağ'ın eteklerinde kadın erkek alın teriyle çeltik topluyor

Karacadağ'ın eteklerinde kadın erkek alın teriyle çeltik topluyor
Diyarbakır'ın Karacadağ eteklerinde doğal kaynak sularıyla, bazalt taşlı arazilerde yetiştirilen tescilli Karacadağ pirincinin zorlu hasat sezonu başladı.

Diyarbakır'da 1957 metre yüksekliğindeki Karacadağ'ın eteklerinde yetiştirilen, rengi, aroması, lezzetiyle Türk Patent ve Marka Kurumunca 2018'de tescillenen pirinç hem orak hem de makineyle hasat ediliyor.

Hasat döneminde sabahın erken saatlerinde tarlaya gelen erkekler, çeltiğin başaklarını orakla biçerken, kadınlar da destek için elleriyle topladıkları ürünü heybelerle harmana taşıyor.

Toplanan çeltik daha sonra biçerdövere atılıyor, böylelikle sap ile ürünün ayrıştırılması sağlanıyor. Ürün, daha sonra tarla yakınında bulunan boş arazilere serilerek güneş altında kurumaya bırakılıyor.

Kurutulduktan sonra kabuklarının soyulması için fabrikalara gönderilen çeltik, buradaki işlemlerin ardından tüketime hazır hale getiriliyor.

"YAKLAŞIK 200 TON VERİM ELDE ETMEYİ BEKLİYORUZ"

Çınar ilçesine bağlı kırsal Bayırkonak Mahallesi'nde çeltik hasadına başlayan üreticilerden Mehmet Seyhan, AA muhabirine, mahallede yaşayanlarla akraba olduklarını, mahalleliye ait 5 bin dekar arazinin bulunduğunu söyledi.

Arazilerinde her yıl yaklaşık 350 dönüm olmak üzere ekim yerini değiştirerek üretim yaptıklarını anlatan Seyhan, çeltik üretiminin dedelerinden babalarına, onlardan da kendilerine geçtiğini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar