Kansızlık çocuklarda okul başarısını olumsuz etkiliyor

Kansızlık çocuklarda okul başarısını olumsuz etkiliyor
Çocukluk döneminde görülen kansızlık şikâyetlerine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Akdemir, “Kansızlık özellikle çocukluk çağlarında gelişme geriliği, kilo alamama, okul performansında düşüklük, sık hastalanma ile kendini gösterebilir.

Kansızlık beslenme bozukluğu gibi basit nedenlerle olabildiği gibi çok ciddi bazı hastalıkların da habercisi olabilmektedir” dedi.
Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Akdemir, kansızlık hakkında açıklamalarda bulundu.
"Doğumsal veya genetik olabilir"
Kansızlığın tanımını yapan Dr. Öğr. Üyesi Akdemir, “Dokulara ve organlara yeterli oksijeni taşıyacak miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi ya da hemoglobin olmaması durumuna anemi ya da kansızlık adı verilir. Hemoglobin değerinin desilitrede kadında 12 erkekte 14’ün altında olması durumu laboratuvar olarak kansızlık teşhisini koydurur. Kansızlık doğumsal ve genetik nedenlerle olabildiği gibi sonradan edinilmiş hastalıkların yansıması olarak da oluşabilir” diye konuştu.
"Kan hücrelerinde bozukluk kansızlık sebebi"
Kansızlığın çok fazla nedene bağlı gelişebileceğini fakat temelde dört temel sebebinin olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Akdemir, “Herhangi bir sebepten dolayı kan kaybı, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde bozukluk ya da eksikliğe rastlanıldığında kansızlıktan bahsedebiliriz. Kırmızı kan hücrelerinin yapımı için elzem olan mineraller ve vitaminlerin eksik alımı ya da emilimi eksikliği ve kırmızı kan hücrelerinin hızlı yıkımına neden olan kadınlarda adet kanamaları, mide-bağırsak sisteminde kanamalar kansızlığa sebep olabilir. Pıhtılaşma hücreleri ya da faktörlerin azalması, kemik iliğinde kan hücresi üretiminin yetersiz olması ya da olmaması, çeşitli kemik iliği kanserleri, hamilelik, ergenlik, çok ileri yaş gibi birçok tehlikeli ya da çok hafif hastalık ve durumların seyrinde anemi görülebilir” şeklinde konuştu. Dr. Öğr. Üyesi Akdemir, kansızlık teşhisinde hemogram adı verilen tam kan sayımından faydalanıldığını söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar