Kanser tedavisinde çığır açacak robotlu yöntem

Kanser tedavisinde çığır açacak robotlu yöntem
Kanser tedavisiyle ilgili köklü bir çözüme ulaşmak isteyen insanlık, yeni bir gelişme kaydetti. Artık kanser tedavisinde robot kullanarak daha verimli sonuçlar elde edilebilecek.

İnsanlığın köklü bir çözüm geliştirmek için yıllardan beri uğraştığı kanserle ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Bilim insanları kanserin tespit ve tedavisi için akciğere inen robotlar geliştirdi.

shiftdelete.net'ten Mustafa Demirdaş'ın haberine göre geliştirilen cihaz sadece 2,4 mm çapında ve ultra yumuşak bir özellik taşıyor.

Cihazın çalışması; ışık ve kamerası olan ince bir tüp olan bir bronkoskopun ucundan akciğerlerin çevresine gönderilmesi şeklinde oluyor. Bu gönderimde mıknatıslar, robotun şeklini vücudun anatomisine uyarlıyor ve hareket sağlandıkça formu ve konumu geri besleme alır. Hedefe ulaşıldıktan sonra gömülü bir lazer fiber lokalize tedavisi ortaya çıkar.

dk.jpg

KADAVRA ÜZERİNDE TESTİ YAPILDI

Kanser tedavisi için çok kritik öneme sahip robot sistemii bir kadavra üzerinde test edilerek Leeds Üniversitesi’nin STORM laboratuvarında geliştirildi. Bu teknolojinin daha az doku hasarına neden olduğu bilgisine ulaşılırken standart ekipmandan %37 daha derine inebilme özelliğine sahip olduğu ortaya çıktı.

"DEVRİM NİTELİĞİNDE 3 ÖZELLİK"

STORM Laboratuvarı direktörü Profesör Pietro Valdastri yaptığı açıklamada, “Bu yeni yaklaşım, anatomiye özgü, anatomiden daha yumuşak ve manyetikler yoluyla tamamen kontrol edilebilir olma avantajına sahip” dedi. Profesör, bahsettiği bu üç özelliğin devrim niteliğinde olduğunu düşünüyor.

Ekip, zamanla bu teknolojiyi akciğer kanseri tedavisine dönüştürmeyi planlıyor. Araştırmacılara göre yeni robotik yöntem, hassasiyeti ve güvenliği artırırken ağrıyı, rahatsızlığı ve iyileşme süresini azaltabilir.

Raporun ortak yazarı Dr Giovanni Pittiglio, “Hedefimiz hasta için en az ağrı ile tedavi edici yardım sağlamaktır.” dedi. Ekip şimdi insan deneylerini başlatmak için gereken verileri toplama aşamasına geçti..

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar