Kanada, Türkiye'ye silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırdı

Kanada, Türkiye'ye silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırdı
Kanada hükümeti, İHA optik ekipmanları da dahil olmak üzere Türkiye’ye 2020'den bu yana uyguladığı silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırdı.

Kanada Hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah ihracatına ilişkin kısıtlamaları kaldırdığını duyurdu. Resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, İnsansız Hava Araçları (İHA) optik ekipmanları dahil olmak üzere Türkiye'ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarının artık geçerli olmadığı belirtildi.

16 Nisan 2020 tarihinde başlatılan ve Türkiye'ye savunma sanayi ile ilgili belirli kalemlerin ihraç edilmesine yönelik başvurulara reddetme politikasının uygulandığı hatırlatılan açıklamada, bu politikanın artık yürürlükte olmadığı ifade edildi. İhracatçı grupların başvurularının, Kanada'nın risk değerlendirme çerçevesi kapsamında vaka bazında inceleneceği vurgulandı.

Açıklamada, uluslararası alandaki benzer ihracat izinlerinde standart ifadelerin kullanıldığı ve üçüncü ülkelere satış durumunda güvence istenmesi gerektiği belirtildi. Reuters'in haberine göre, kısıtlamaların kaldırıldığı listede İHA optik ekipmanlarının da yer aldığı bilgisi verildi.

Kısıtlamaların arka planında, Kanada'nın Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarına yönelik 2020'deki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Türkiye'nin Azerbaycan'a destek vermesi ve bu bağlamda Türkiye'ye silah ambargosu uygulaması bulunuyordu. Ayrıca, Kanada'nın iddiasına göre, Türk İHA'larında Kanada teknolojisinin kullanılması üzerine Ekim 2020'de Türkiye'ye yönelik savunma sanayi ihracatına ambargo koymuştu.

Bu kararın ardından, Kanadalı şirketlerin 250-300 milyon dolar arasında zarara uğradığı ve bazı şirketlerin iflas ettiği belirtilmişti. Kanada yönetimi, ilk ambargosunu 2019'da Suriye'ye yönelik askeri harekat nedeniyle başlatmış, ancak taraflar arasındaki görüşmeler sonucunda Haziran 2020'de bu karardan geri adım atmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar