Kalp hastalarına uzmanından Ramazan ayı tavsiyeleri

Kalp hastalarına uzmanından Ramazan ayı tavsiyeleri
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, kalp hastalarının oruç tutma ve ilaç kullanımı konusunda dikkat etmeleri gereken önemli noktalar ortaya çıkıyor.

Medical Park Trabzon Karadeniz Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeydin Acar, her hastanın oruç tutamayabileceğini belirtirken, bazı hastaların oruç tutabileceğini vurguladı.

Kalp hastalarının Ramazan ayında oruç tutma konusunda değerlendirilmesi gereken birçok farklı faktör bulunmaktadır. Doç. Dr. Zeydin Acar, "Kalp hastalıkları çeşitlilik gösterir; tansiyon, ritim bozuklukları, kalp damarları ve kalp yetmezliği gibi. Bu hastalıkların her biri farklı bir yaklaşım gerektirir. Her hasta için oruç tutamaz kuralı yoktur. Bazı hastalarımızın oruç tutmalarına izin vermemiz gerekebilirken, bazılarına ise izin verebiliriz. Örneğin, tansiyon hastaları, eğer tansiyonları düzenli bir şekilde kontrol altında ise ve ekstra bir sağlık sorunları yoksa, şeker veya böbrek hastalığı gibi, oruç tutmalarına izin verebiliriz. Ancak bu süreçte hastaların susuz kalmamaları, ilaçlarını düzenli bir şekilde alması ve tansiyonlarını düzenli olarak kontrol etmeleri gerekmektedir. Stent ya da bypass gibi girişimler geçirmiş kalp damar hastaları da, eğer tedavi tamamen başarılı olmuş ve geriye kalan bir sorunları yoksa, yakın takip altında oruç tutabilirler" şeklinde konuştu.

Acar, "Kalp yetmezliği yaşayan hastalar için ise oruç tutmayı önermiyoruz. Bu hastalarda, bir problem ortaya çıktığında durumun daha kötü bir hale gelme riski yüksektir. Kalp yetmezliği olan hastalara, mümkün olduğunca oruç tutmamalarını öneriyoruz. Çünkü hastanın sağlığı daha önemlidir ve oruç tutma durumu, hastanın sağlığını tehlikeye atabilir. Aynı şekilde, şeker hastaları, böbrek sorunu yaşayanlar veya tansiyonları düzenli olarak kontrol edilemeyen hastalar da risk altındadır. Bu nedenle, bu grup hastalara oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz. Sağlık her şeyden önce gelir, bu yüzden hastalar kendilerini zorlamamalı ve sağlık sorunları yaşamamalıdır" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar