Kadınlar, eğitimi ne olursa olsun erkeklerden az ücret alıyor

Kadınlar, eğitimi ne olursa olsun erkeklerden az ücret alıyor
TÜİK verilerine göre 2022 yılında 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun istihdam oranının yüzde 47,5 olduğu görüldü. Bu oran kadınlarda yüzde 30,4, erkeklerde ise yüzde 65,0 olarak açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı "İstatistiklerle Kadın, 2023" başlıklı rapora göre, Türkiye nüfusunun neredeyse yarısını kadınlar oluşturuyor. Raporda, 2022 yılında 15 yaş ve üstü nüfusta istihdam oranının %47,5 olduğu belirtilirken, bu oranın kadınlarda %30,4, erkeklerde ise %65 olarak gerçekleştiği kaydedildi. Özellikle küçük çocuk sahibi kadınların istihdam oranlarında düşüş gözlemlendi. 25-49 yaş arası, 3 yaş altı çocuğu olan kadınların istihdam oranı %28 iken, erkeklerde bu oran %90,5'e ulaştı.

Bloomberg HT'nin haberine göre eğitim seviyesindeki artış, kadınların iş gücüne katılımında da olumlu bir etki yarattı. 2022 yılında, en az bir eğitim seviyesini tamamlayan 25 yaş ve üstü nüfusun oranı %91,3'e çıktı. Kadınların iş gücüne katılımı, eğitim seviyesi arttıkça yükselirken, yükseköğretim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı %68,8 olarak belirlendi.

Raporda, cinsiyetler arası ücret farklılıklarına da değinildi. Kazanç Yapısı İstatistikleri'ne göre, eğitim düzeyi ne olursa olsun, cinsiyetler arası ücret farkı her zaman erkek lehine gerçekleşti. En yüksek ücret farkı, %17,1 ile yükseköğretim mezunları arasında görüldü.

Kadınların sosyal ve profesyonel hayattaki varlığı da raporda ele alındı. Kadın büyükelçi oranı 2023'te %27,3'e, kadın milletvekili oranı ise %19,9'a yükseldi. Akademik alanda kadın profesör oranı %33,9, kadın doçent oranı ise %40,8 olarak belirlendi.

Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) sektöründe kadınların oranı da dikkat çekici bir artış gösterdi. 2022'de kadın AR-GE personel sayısı 93 bin 41 kişiye ulaşırken, bu sayı toplam AR-GE personelinin %34,1'ini oluşturdu.

İnternet kullanımında da cinsiyetler arası bir fark göze çarptı. 16-74 yaş aralığındaki kadınların %83,3'ü internet kullanırken, bu oran erkeklerde %90,9 olarak belirlendi. Güvenlik algısında ise kadınlar, özellikle gece yalnız yürürken (%27,4) ve evde yalnızken (%6,3) kendilerini daha az güvende hissettiğini belirtti.

TÜİK'in bu raporu, Türkiye'deki kadınların eğitimden istihdama, sosyal hayattan güvenlik algısına kadar birçok alanda yaşadıkları zorlukları ve elde ettikleri başarıları gözler önüne seriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar