Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Japonların Türk Devletleri Teşkilatı yorumu

Son yıllarda "birlik" olma yolunda ilerleyen Türk Devletleri Teşkilatı, özellikle iki yıl önceki Karabağ Savaşı ve Ukrayna işgali ile silkenlendi, kendisini sorgulamaya başladı.

Yıllardır Türkiye''nin Azerbaycan''a olan desteği, Karabağ Savaşı ile askerî olarak doğrudan sahada hissedildi.

Dünya ülkeleri Azerbaycan''ın zaferinin en önemli nedenlerinden biri olarak TSK''nın strateji desteği olduğunu söylerken abartmamıştı.

Bağımsız Türk devletleri de bu desteği gördüğünde, atalarımızın "dost kara günde belli olur" sözünü akıllara getirmiş olacaklar ki, "Bugün yeni jeopolitik gerçeklik birleşik Türk dünyasıdır" ifadelerini kullanmaya başladı.

TDT; Rusya''nın tarihsel ve kültürel, Çin''in de ekonomik hegemonyasının olduğu Orta Asya''da, üçüncü bir alternatif olabilir.

Son dönemde Türk Devletleri, mevcut potansiyellerini bağımsız bir şekilde kullanmayı düstur edinmiş durumda. Teşkilatı da bu yeni vizyonun en somut hali olarak güçlendirip kullanmak istiyorlar.

Ekim ayında Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Amreyev''in, "Tarihte ilk kez Türk devletleri tek bir şekilde hareket etmektedir. Biz birleştik, daha da güçlendik" ifadeleri bunu doğruluyor.

Bu "Turan Birliği" demek değildir belki ama egemen Türk devletlerinin ilk kez ortak ses çıkarışı olarak yorumlanabilir.

Şimdi gelelim Japonlara. Nikkei gazetesine göre Türk Devletleri, Rusya ve Çin gibi ülkelerin tam hakimiyetinden kurtulmanın yolunu teşkilat ile bulmaya çalışıyor.

Sadece bu yıl bile üye ülkelerin kara güzergahının kullanımı 2,7 kat artarken, Rusya anakarası saf dışı bırakıldı. (Tabii ki savaşın etkisi var) Bu önemli bir işaret.

Gazete özellikle haberinde Türkiye''ye ağırlık vermiş. Japonlara göre teşkilatın belkemiği Türkiye. Karabağ Savaşı''ndan bu yana Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan''ı insansız hava araçlarıyla silahlandıran Türkiye, Kazakistan ve Özbekistan ile çok sayıda askerî anlaşma imzaladı.

Size özet geçeyim. Emperyalist olarak yaklaşmayan Türkiye, Karabağ Savaşı''nda Azerbaycan''a verdiği askerî destek Rusya''sız da bölgede hareket edilebileceğini gösterdi, Türk Devletleri''ne özgüven geldi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları