İzlanda'da yanardağı faciası: 4 ayda 4. kez...

İzlanda'da yanardağı faciası: 4 ayda 4. kez...
İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'ndaki yanardağ, aralık ayından bu yana dördüncü kez lav ve kül püskürtürken ülkenin güneyinde acil durum ilan edildi.

Dün, İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'nda bir kez daha yanardağ patladı. Aralık ayından bu yana dördüncü kez meydana gelen volkanik patlama nedeniyle ülkenin güneyinde acil durum ilan edildi. Lavların geçen yılın sonlarında meydana gelen patlamanın ardından tahliye edilen Grindavik kasabasının doğusuna ulaştığı bildirildi. Yanardağın lav ve kül püskürtmesine rağmen ülkenin kuzeybatısındaki ana havalimanını etkilemediği belirtildi. Batı ve Güney yönlerinde ilerleyen lavların, Mavi Lagün'e ve Reykjanes Yarımadası'nın büyük bir kısmına sıcak su sağlayan jeotermal enerji santraline doğru ilerlediği belirtildi. Reykjavik merkezli İskandinav Volkanoloji Merkezi Başkanı Rikke Pedersen, her iki alanın da etrafına çok sayıda koruyucu set inşa edildiğini ifade etti. Mavi Lagün'ün bir sonraki duyuruya kadar tedbir amaçlı kapatıldığını belirten Pedersen, patlama sırasında bölgede 500 ila 600 arasında kişinin bulunduğunu açıkladı.

izlanda.webp

Norveç Meteoroloji Ajansı'ndan doğal afet uzmanı Einar Bessi Gestsson, lavların deniz suyuyla temas etmesi halinde tehlikeli gazların ortaya çıkabileceğini ve küçük patlamaların meydana gelebileceğini ifade etti.

Bölgenin yeni bir volkanik döneme girdiğine inanılıyor. İzlanda, Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik levhaları arasında bulunurken, sismik ve volkanik bir noktada yer alıyor. Ülkede 32 aktif yanardağ bulunuyor.

65f6d295b46e1a5c02cf2661.webp

Reykjanes Yarımadası en son 800 yıl önce volkanik faaliyet dönemi geçirmiş ve patlamalar onlarca yıl devam etmişti. Dün meydana gelen patlama, 2021'den bu yana yaşanan yedinci patlama ve bilim adamları bölgenin yeni bir volkanik döneme girdiğine inanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar