Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

İyi başlangıç talihsiz final

Hukuk Fakültesi''ni bitirmişti. Genç yaşta Siyasal Bilgiler Fakültesi''nde siyaset bilimi alanında doçentliğe yükseldi.

CHP''nin seçim başarısızlıklarını analiz ettiği doçentlik teziyle CHP yönetiminin dikkatini çekti. 1973''de henüz 35 yaşındayken bu partiden milletvekili oldu.

Kurulan çeşitli hükümetlerde maliye, enerji, dışişleri bakanlıkları ve başbakan yardımcılığı görevlerini üstlendi.

1980''de siyasi yasak getirilen isimlerden biriydi. Bu yasaklar kalkınca siyasete yeni bir giriş yaptı.

Geniş kültürü, özgün görüşleri ve etkili hitabet yeteneğiyle siyasette her zaman dikkat çeken bir aktör oldu.

1992''de 54 yaşında CHP genel başkanlığına seçildi.

Partisi 1999 seçiminde barajı aşamadı ama 2002 seçiminde yüzde 19 oy almayı başardı.

Recep Tayyip Erdoğan''ın siyasi yasağının kalkmasında kilit rol oynaması çok eleştirildi. Ancak "Doğrusunu yaptı. Sürekli demokrasiden söz eden bir liderin siyasi yasakları savunması mümkün değildi" diyenler de oldu.

Sekreteriyle ilişkisini ortaya koyan gizli kamera görüntüsü nedeniyle 2010''da partisinin genel başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı.

Bu talihsiz olay sağlığını olumsuz etkiledi, felç geçirdi, Meclis çalışmalarına katılamaz oldu, evine çekildi.

84 yaşında uykusunda sessizce veda etti dünyaya.

Türk siyaset dünyasının son 50 yılına damga vuran isimlerden biriydi Deniz Baykal.

  1. rahmet eylesin.

BU İLLER YOĞUN GÖÇ ALABİLİR

Depremi yaşayan ailelerden bir bölümü muhtemelen enkaza dönen şehirlerinde, kasabalarında, köylerinde kalmak istemeyecek, bir daha deprem felaketine uğramayacakları güvenli yerler arayışına gireceklerdir.

Çok şükür ki ülkemizde böyle güvenli yerler de var.

Jeofizik Mühendisi, Prof. Dr. Ahmet Ercan, twitter mesajında içinden fay hattı geçmeyen, dolayısıyla kesinlikle büyük deprem yaşamayacak, ancak çevresindeki illerdeki depremleri büyük zarar vermeyecek sarsıntılar olarak hissedecek 26 ilimiz olduğunu açıklamış.

Bu iller şöyle:

Konya, Karaman, Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Yozgat, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Kırklareli, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Ardahan, Mersin, Antalya, Zonguldak ve Ankara.

Öyle anlaşılıyor ki bu iller önümüzdeki aylarda ve yıllarda depremden korunmak isteyen binlerce ailenin göç ettiği yerler olacak.

ETKİLEYİCİ ALTI YARDIM

Deprem sonrası depremzedelere yönelik yardımların hepsi takdire değer.

Ama altı tanesi çok duygulandırdı beni.

1-Edirne''nin Keşan ilçesinde belediyenin yardım kampanyasına bir çocuğun oyuncağının üzerine iliştirdiği harçlığı 100 lirayla katılması.

2-İki elini ve sağ gözünü bir kazada kaybeden 29 yaşındaki vatandaşın Antalya''da depremzedeler için toplanan yardımların kutulara doldurulmasına yardımcı olması.

3- Erzurum''da yaşayan 67 yaşındaki bir kadının beslediği büyükbaş hayvanı satarak elde ettiği 23 bin lirayı depremzedeler için açılan yardım kampanyasına vermesi.

4-Tayvan''ın Cumhurbaşkanı ile Cumhurbaşkanı Yardımcısının 13 bin 300 dolar olan birer maaşlarını depremzedeler için bağışlaması, ayrıca 2 milyon dolar ile 2 kurtarma ekibi göndermesi.

5-Rus ordusunun saldırılarında binlerce insanını kaybetmiş Ukrayna''nın kalabalık bir ekiple enkaz altında kalanları kurtarmak için yardıma koşması.

6-Açlıkla karşı karşıya olan ülkelerden Sudan''ın 300 kutu hurma, 200 kutu tahin ve 500 kutu şekerin de aralarında bulunduğu destek malzemesi göndermesi. Kenya''nın çay, kahve ve fıstık göndereceğini açıklaması, Ekvator Gine''sinin 500 bin Euro, Cibuti ve Nijerya''nın ise 1 milyon dolar yardım kararı alması.

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları