İthalde alınan KDV, en büyük vergi kalemi oldu

İthalde alınan KDV, en büyük vergi kalemi oldu
Dünya gazetesi ekonomi yazarı Talip Aktaş, köşesinden KDV'ye yönelik dikkat çeken tespitlerde bulundu. Aktaş yazısında ithalatta alınan KDV'nin en büyük vergi kalemi olduğuna dikkat çekti.

Aktaş'ın yazısından dikkat çeken kısımlar şöyle:

Çok sayıda ekonomik göstergede son yıllarda -aşağı ya da yukarı yönlü- rekorlar yaşanırken, ayrıntılarda da ilginç bazı gelişmeler dikkat çekiyor. Ocak ayı başında açıklanan geçici dış ticaret verileri, geçen yıl ihracatla birlikte ithalatta da tüm zamanların en yüksek rakamlarına ulaşıldığını ortaya koymuştu. Zirve hareketi bununla da kalmadı; 271 milyar doları aşan ithalat, geçen yıla ilişkin bütçe gelirlerinin kompozisyonunda da önemli bir değişikliğe neden oldu.

Türkiye ekonomisi için yılın ikinci yarısından itibaren tasarlanan “cari fazla” odaklı “yeni ekonomi modeli”, cari dengeye olmasa da, rekor seviyeyi gören ithalat üzerinden geçen yılın bütçe dengesine önemli ölçüde pozitif bir katkı verdi. Yani bir bakıma ironik de bir tablo ortaya çıkardı.

İthalde alınan katma değer vergisi ilk kez olarak 2021 yılında diğer vergi geliri kalemlerinin üzerine çıktı ve ilk sıraya yerleşti. 1 trilyon 165 milyar lira olarak gerçekleşen vergi gelirlerinin 261,9 milyar liralık bölümünü ithalde alınan katma değer vergisi oluşturdu.

Böylece ithalde alınan KDV’nin toplam vergi gelirleri içindeki payı da ilk kez yüzde 20 sınırını aşarak 22,5 seviyesine ulaştı. Vergi gelirlerinin yüzde 80’inden fazlasını oluşturan ilk beş kalemden diğer dördünün sıralamasında da değişiklikler önemli değişiklikler dikkat çekti. 2002’de uygulamaya girdiği tarihten bu yana istisna yıllar dışında yüzde 25-27 bandında kalarak ilk sırayı alan özel tüketim vergisinin payı da ilk kez geçen yıl yüzde 20 seviyesinin altına indi ve yüzde 17,6 oranıyla üçüncü sıraya düştü.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar