Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

İsveç meselesi

Herkesin bildiği gibi NATO içerisindeki ülkeler, terör örgütü olarak tanıdığı PKK''ya alan açıyor, YPG''yi ise terör örgütü olarak görmüyor. Bu, artık bizlerin kanıksadığı bir durum.

Ancak gerçek ittifaklar için bu kabul edilemez bir durum. NATO''nun en büyük ordusuna sahip olan ABD dahil birçok ülke YPG''yi silahlandırarak teröristlerin Türkiye''ye karşı savaşmasında öncü rol oynadı.

ABD''nin bu tavrına karşı ''basiretsiz ve çaresizce'' bir politika izledik veya izlemek zorunda kaldık. Ama Türkiye, Rusya''nın Ukrayna işgali sonrasında Finlandiya ve İsveç''in NATO''ya üye olma talebine karşı bir duruş sergileme yolunu seçerek başta bizi, daha sonra da üye ülkeleri şaşırttı.

İki ülke içerisinde Finlandiya''ya karşı daha ılımlı olsak da İsveç bambaşka.

Türkiye''nin ardından PKK''yı terör örgütü ilan eden ilk ülke olan İsveç, zamanla PKK''lılara kucak açan, finans kaynaklarının büyümesine imkan sağlayan ve uluslararası toplum nezdinde PKK''lı sivil toplum kuruluşlarını ve sempatizanlarını öne çıkaran bir ülke haline geldi.

Öyle ki İsveç, 2019''da PKK''ya karşı Türkiye''nin düzenlediği Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye''ye silah ambargosu uygulamış, üzerine de Avrupa''yı silah ambargosu için harekete geçmeye çağırmıştı. Ama aynı İsveç, IŞİD''e karşı operasyon düzenleyen ve teröristleri sınırdan uzaklaştıran Türkiye''ye alkış tutuyordu.

Ama İsveç ve Finlandiya''nın ittifaka üye olmak için Türkiye''nin oyuna muhtaç kalması çok iyi bir koz. 2020 yılına girerken de Rusya''ya komşu Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya gibi Baltık ülkelerinin korunmasını amaçlayan NATO planının, Türkiye tarafından veto edileceği iddia edilmişti. Türkiye, ittifak üyelerine "YPG''nin terör örgütü ilan edilmesi" şartını sunacaktı ama başaramadı.

Bu sefer doğrudan İsveç''in yaptıklarını masaya yatırıp, Rusya''ya karşı oluşan cepheden yararlanabilir. Önemli olan bu duruşu devam ettirip amaca ulaşmak.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları