Öğrencilere müşteri tarifesi: İstanbul Üniversitesi yemekhane ücretlerine yüzde 71 zam!

Öğrencilere müşteri tarifesi: İstanbul Üniversitesi yemekhane ücretlerine yüzde 71 zam!
İstanbul Üniversitesi’nde 3.5 TL’den satılan yemekhane ürünleri, yüzde 71 zamla 6 TL’ye yükseldi. Öğrenciler kayyum rektöre zamları geri çekmesi için tepki gösteriyor.

EGEMEN İSAR-GÜNBOYU

İSTANBUL-2020 yılında İstanbul Üniversitesi’nde yemekhane ücretleri, 3.5 TL’den 18 TL’ye çıkarılmak istenmiş, öğrenciler, günler süren protestolar düzenlemişti. Ülke gündeminde de geniş yankı uyandıran olay sonucu zam kararı geri çekilmişti.

KYK ücretlerinin yetersizliği, barınma ve geçim sıkıntısıyla mücadele eden İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin yemekhane ücretleri için bir kez daha zam kararı alındı.

İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan duyuruda, yemekhane ücretlerine zam yapıldığı duyuruldu. Karar ile birlikte yemekhane ücretleri 3.5 TL’den 6 TL’ye çıktı.

‘BU ZAMMI KABUL ETMİYORUZ!’

İstanbul Üniversitesi’nden ulaştığımız, E.B isimli öğrenci zam kararı ile ilgili, “İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencisiyim. Her arkadaşım gibi mevcut şartlarda ekonomik problemlerin yanı sıra barınma problemi, ulaşım zamları gibi problemlerle boğuşuyorum” diyerek şunları aktardı:

“Son dönemde özellikle bir üniversite öğrencisi olarak yaşamak yeterince zorken, kayyum rektör Mahmut Ak 2020 yılının başında yaptığı gibi yine neredeyse yüzde 100''lük bir zamla bizleri mağdur etmeye çalışıyor. Türkiye''nin en fazla ödenek alan üniversitesinde öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak bir yana dursun, zorlaştırmak için her şey yapılıyor. Hukuk fakültesinin yıllardır bitmeyen inşaatı, kapasitesiz kütüphaneler, keyfi şekilde konan fakülteler arası geçiş yasakları ve son olarak yemekhane zammı. 2020 yılında yaptıkları gibi, olası bir öğrenci direnişini engellemek adına zam yine öğrencilerin kentte olmadığı, okulun kapalı olduğu bir döneme denk getiriliyor. Bu zammı kabul etmiyoruz, hakkımız olanı birleşerek alacağız!”

''ZAMLARI GERİ ALDIRMAK İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ''

Üniversite’nin Siyasal Bilimler Fakültesi öğrencisi Zeynep Altıok ise yüzde 71’lik zam için şunları söyledi:

“Adım Zeynep Altıok. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi''nde öğrenim gören bir öğrenciyim. Bu sene okuldaki 4. yılım olacak. Okula başladığımdan beri her sene bir zam gündemi konuşuluyor. Her sene başında, cebimize giren üç beş kuruşu da nasıl koruyacağız diye düşünüp duruyoruz. Daha önce de astronomik bir zam meydana gelmişti. O zaman öğrenciler mücadeleyle zammı geri aldırmayı başarmıştı. Bu okulun Türkiye''nin en büyük bütçeli okulu olmasına rağmen bu bütçe nereye gidiyor hiçbirimiz bilmiyoruz. Hiçbir hesap verme mekanizması olmadığı için bu zam kararları da öğrencilere sorulmadan bir anda duyuruldu. Ben artık son dakika para hesabı yaparak eğitim görmek istemiyorum. Bu sefer de zamları geri aldırmak için mücadele etmeliyiz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar