İstanbul'un deprem erken uyarı sistemi neden çalışmıyor? Kandilli'den açıklama

İstanbul'un deprem erken uyarı sistemi neden çalışmıyor? Kandilli'den açıklama
İstanbul'da yaşayanlar, deprem uzmanlarının sürekli uyarıda bulunduğu büyük deprem nedeniyle diken üstünde bulunurken Kandilli Rasathanesi'den korkutan bir açıklama geldi. Buna göre rasathanenin deprem için Marmara Denizi'ne kurduğu erken uyarı sisteminin çalışmadığı ortaya çıktı. 3 buçuk yıldır tamir edilmeyen uyarı sisteminin bozulma nedeni ise daha da şaşırttı.

İstanbul için 1999 depremi sonrasında Marmara Denizi''ne özel cihazlar yerleştirilerek erken uyarı sistemi kuruldu.

Kurulan sistemle bir deprem durumunda 5-6 saniye içinde sinyal gönderimi gerçekleşecek, ardından elektrik ve doğal gaz kesilecek ve yangın-patlama gibi olasılıkların önüne geçilecekti. Ancak kurulan uyarı sistemin çalışmadığı ortaya çıktı.

İSTANBUL DEPREM UYARI SİSTEMİ NEDEN ÇALIŞMIYOR?

İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk; erken uyarı sisteminden Kandilli Rasathanesi''nin sorumlu olduğunu belirterek "Üzülerek belirtmek istiyorum ki sistem maalesef çalışmıyor." dedi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener ise Marmara Denizi''ne yerleştirilen kabloların balıkçılar tarafından parçalandığını 2019 yılının Aralık ayında açıklamıştı. Fiber optik özellikteki kabloların 3 buçuk yıllık süre içinde tamir edilmemesi ise dikkat çekti..

PARÇALANAN KABLOLAR TOPLANDI

Özener, açıklamasında "Maalesef bütün deniz haritalarında işaretli olmalarına rağmen trolle avlanan avcılar, fiber optik kabloları parçaladılar. Geldiğimiz noktada fiber optik kabloları topladık, şu anda onarılıyor." ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi''ne kurulan erken uyarı sistemi 100 hızlı müdahale istasyonu ve 10 erken uyarı istasyonunun bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar