Dolar felaketinin en net tarihi verildi! Oyunun sonu yaklaştı...

Dolar felaketinin en net tarihi verildi! Oyunun sonu yaklaştı...
Geçtiğimiz saatlerde Euro/TL 17 sınırını aştı, Dolar/TL kuru ise 16 barajına dayanmış halde. Kamu bankalarının müdahalesiyle ayakta durabilen TL için İstanbul Analytics’ten, ‘oyun sonuna çok yaklaşıldığı’ uyarısı geldi.

DOLAR FELAKETİ İÇİN NET TARİHİ VERİLDİ! SON YAKLAŞTI...

Ekonomideki çöküş tüm hızıyla sürerken, Euro/TL kuru, geçtiğimiz saatlerde 17 sınırını geçti. Türk Lirası, dolar karşısında aybaşından beri yaklaşık yüzde 8 değer kaybetti. Değer kaybının devamına kamunun izin verip vermeyeceği piyasalardaki ana gündem maddesi.

Dolar/TL bu ayın ilk günlerine kadar 14,5-15 arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izledi. Daha sonra aralıksız yükselişle kur 16’ya yaklaştı ancak henüz bu seviyenin üstünü test etmedi.

Merkez Bankası’nın mevcut döviz politikasını sürdürebilmek için her gün daha fazla dövize ihtiyaç duyarken, rezervler de erimeye devam ediyor. MB’nin swap hariç rezervleri eksi 52 milyar dolara kadar geriledi.

‘30 MİLYAR DOLARIN ALTINA GERİLEMİŞ OLMALI’

Bu sabah saatlerinde, İstanbul Analytics’in yayımladığı raporunda şunlar kaydedildi:

“Hafta boyunca dolar/TL’de yeni savunma hattı 16’yı koruyan MB, oldukça yüksek bedel ödedi. Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz veri ve anektodlara göre, günde 1 milyar dolar döviz satmış olabilir. Sonuçta, MB’nin müdahale için kullanılabilecek rezervleri 30 milyar doların da altına gerilemiş olmalı.

MB açısından net döviz girişi turizm gelirleri vasıtasıyla olacak. Bu meblağ haziran-eylül döneminde en fazla ayda 5 milyar dolar tutar. Buna karşın, MB halen müdahale için ayda bu girişin dört katı döviz satıyor. Oyun sonunun çok yaklaştığını bu aritmetikten bile görebiliriz.”

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününe 16’nın hemen altında başladı. Kur saat 12.25 itibariyle 15,9 seviyesinde işlem görüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar