Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

İsraillilerin 'çaldığı' değerli parşömen…

Deprem bölgesine ilk ulaşan yabancı ekiplerden olan İsrailli arama kurtarma grubu, Hatay''ın merkezindeki enkazlarda 20''den fazla kişiyi kurtardı.

Ardından da görev süreleri bitti ve evlerine döndüler. Fakat öyle bir haber ortaya çıktı ki konuşulmaması elde değil.

İsrail medyası ynetnews''in haberine göre Türkiye''ye gelen arama kurtarma ekibi, Antakya Sinagogu''ndaki Ester parşömenlerini çalarak İsrail''e götürmüş.

Haberde ifadelerine yer verilen İsrailli Binbaşı olayı şöyle anlatıyor:

Enkazları kaldırırken yaşlı bir Yahudi yanımıza geldi. Bana "Topluluğumuzun son başkanı trajik bir şekilde aramızdan ayrıldı. Suriye''ye yakınlığımız nedeniyle parşömenlerin yanlış ellere geçmesini istemem. Lütfen onları koruyun" dedi.

Ben de hayatımın en önemli anlarından birini yaşadığımın farkında olarak belgeyi kurtarma amacıyla sakladım. "Önümüzdeki birkaç gün içinde, parşömenleri kime emanet etmemiz gerektiğini öğrenmek için İstanbul''daki Türk Yahudi Topluluğu elçisiyle görüşeceğiz."

Haber 16 Şubat''ta yapılmış, 17 Şubat''ta İsrailli Binbaşı parşömenleri İstanbul''daki Yahudi Topluluğu''na iade etmiş. Ama bu olay bu kadar basit değil.

Depremde Antakya Yahudi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşi Fortüne (Tuna) Cenudioğlu da hayatını kaybetmişti.

İsrailli Binbaşı''na bunu teslim eden Yahudi, bölgenin Suriye''ye yakınlığı nedeniyle diyerek bunu Binbaşı''na iletmiş. Muhtemelen o Yahudi de bir depremzedeydi.

Ben o kişinin Türk yetkililere güvenmemesini ya da başka bir ihtimali konuşmuyorum, o anki psikolojisini de bilemiyorum. Ancak bu ne olursa olsun bu HIRSIZLIK''tır.

Türkiye''deki parşömen doğrudan İsrail''e gitmeden teslim edilse tamam ancak kendi ülkesine götürmesi tamamen HIRSIZLIK''tır. Türk yetkililerin haberi yoksa ki yok gibi görünüyor, böyle bir şey kabul edilemez.

Bilirsiniz, her zaman İsrail-Türkiye ilişkilerini savunurum ve en iyi şekilde olmasını temenni ederim ama şu anda Türkiye''nin bu konuda İsrail''e çok açık bir şekilde uyarması gerekiyor. Bu nedenle her zaman diyorum: Yabancı gazeteci de olsa arama kurtarmacı da olsa dikkatli olmak bize farz!

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları