İsrail Filistin için BM'ye tam onay veren ülkeleri protesto edeceğini açıkladı

İsrail Filistin için BM'ye tam onay veren ülkeleri protesto edeceğini açıkladı
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Filistin'in BM'ye tam üyeliğini destekleyen karar tasarısına evet oyu kullanan ülkelerin büyükelçilerini bakanlığa çağırıp protesto edeceğini duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Bakan Yisrael Katz'ın talimatıyla BMGK'deki oylamada Filistin'in BM'ye tam üyeliğine destek veren ülkelerin İsrail'deki büyükelçilerinin yarın bakanlığa çağrılacağı belirtildi.

Açıklamada, Fransa, Japonya, Güney Kore, Malta, Slovakya ve Ekvador büyükelçilerinin çağrılacağı ve "güçlü bir protesto" yapılacağı ifade edildi.

Filistin, 2011 yılında BM'ye tam üyelik başvurusunda bulunmuş, ancak BMGK'de gerekli desteği alamamıştı. 2012 yılında ise BM'de "daimi gözlemci statüsü"ne sahip olmuştu.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan'da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden ele alınması talebinde bulunmuştu.

Guterres ise 3 Nisan'da BMGK'ye bir mektup yazarak, Filistin'in talebinin gündeme alınması çağrısı yapmıştı.

Filistin'in BM'ye tam üyeliği için BMGK'de müzakereye açılan karar tasarısı, ABD'nin daimi üye olarak vetosuyla reddedilmişti. Tasarıya İngiltere ve İsviçre "çekimser", Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya ise "evet" oyu vermişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar