İsmail Hakkı Pekin: “Türkiye, kendi bölgesini kontrol eder”

İsmail Hakkı Pekin: “Türkiye, kendi bölgesini kontrol eder”
Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “Türkiye NOTAM yayınlar; ‘Buradan buraya uçuşa yasak bölgedir, girenin can güvenliği yoktur’ der ve kendi bölgesini kontrol eder” ifadelerini kullandı.

Fırat’ın doğusuna operasyon Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” yorumlarıyla uzun süredir gündemde. Milli Savunma Bakanlığı da dün gece “Hazırız” duyurusu yaptı.

ABD Başkanı Trump’ın “limitleri aşarsa Türkiye’nin ekonomisini bir kere daha mahfederim” açıklamalarıyla Türkiye-Erdoğan’a yönelik övgüleriyle, “Bizimle birlikte savaştılar on binlerce kayıp verdiler” dediği Kürt müttefiki YPG’ye övgüleri birbirine karışmış halde.

Türkiye’ye sınırlı olması da Suriye’ye operasyon için yeşil ışık yakması ABD’de kendi partisinden bile tepki görmeye devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı ise Suriye’nin kuzeyindeki hava sahasını Türkiye’nin ”Koordinasyon olmaksızın kullanmasının imkansız olduğu” mesajını verdi.

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, T24‘e yaptığı değerlendirmede, ABD’nin hava sahasında Türkye’nin işini zorlaştırmasına rağmen izlenebilecek yolu anlattı: “Türkiye NOTAM yayınlar; ‘Buradan buraya uçuşa yasak bölgedir, girenin can güvenliği yoktur’ der ve kendi bölgesini kontrol eder…”

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNDEN SONRA NELER YAŞANDI?

6 Ekim Pazar günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump telefonla görüşmüştü. Görüşme sonrasında Beyaz Saray, ABD’nin Suriye operasyonuna müdahil olmayacağını açıklamıştı.

Pentagon Sözcüsü Yarbay Carla Gleason, pazartesi akşamı yaptığı açıklamayla, Türkiye’nin Birleşik Hava Operasyonu Merkezi tarafından Hava Görev Emri’nden çıkarıldığını, keşif ve gözlem verilerinin de bundan sonra Ankara’ya iletilmeyeceğini duyurdu.

Gleason, kararın hava sahasını Türkiye’ye kapatmak anlamına gelip gelmediği sorusuna, teknik olarak bu anlama gelmese de, “Bir hava unsurunun Hava Görev Emri’nden çıkarılmasının söz konusu bölgede koordinasyonsuz uçmasını neredeyse imkansız hale getirdiği” cevabını verdi.

“HAVA SAHASINI TÜRKİYE’YE KAPATTIK”

Amerikan CNN’in önemli habercilerinden Jennifer Hansler’a konuşan bir üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de “Türkiye’nin Suriye hava sahasındaki katılımını durdurduk. Şu anda kuzey Suriye hava sahasını sadece biz kontrol ediyoruz ve yakın bir gelecekte bu tutumumuzu değiştirmeyi düşünmüyoruz” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE’NİN KOORDİNASYON OLMAKSIZIN UÇMASI KAZALARA SEBEP OLABİLİR”

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin de T24’e yaptığı değerlendirmede, kararın görev emirlerinin, hangi uçağın nereden uçacağına dair notlar ile bilgilerin Türkiye’ye verilmemesi anlamına geleceğini belirterek, “Türkiye’nin koordinasyon olmaksızın uçması kazalara sebep olabilir. Teknik olarak hava sahasının kapatılması anlamına gelmese de, olası bir harekâtı zorlaştırmak için yapılan bir şey” dedi.

Türkiye’nin olası harekâtta hava operasyonundan mahrum kalması, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) askeri kabiliyetini nasıl etkiler?
Emekli Korgeneral Pekin, harekâtın ‘daha az zaiyat ve süratle’ yapılması için hava desteğine ihtiyaç olduğunu belirterek “Topçu ve havan atışları olabilir, yerine füzeler konabilir ama hava desteğinin yerini tutmaz“ değerlendirmesi yaptı.

TÜRKİYE NOTAM YAYINLAYIP YİNE DE UÇAKLARINI ‘KAPALI’ BÖLGEYE SOKABİLİR Mİ?

Planlanan harekâtın gerçekleştirilmesi durumunda bu verilerle Türkiye’nin önündeki seçeneklerin ne olabileceği konusunda Pekin, şu yorumu yaptı:

“Böyle bir durumda Türkiye askeri harekâtın yapılacağı alanda uçuşa yasak bölge ilan eder, bu bölgeyi kontrol eder ve bölgeye dair bir NOTAM yayınlar. ‘Koordinatları verir, buradan buraya uçuşa yasak bölgedir, girenin can güvenliği yoktur’ şeklinde bir duyuru yapar ve kendi bölgesini koordine eder…”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar