İşlenmiş domates prostat kanserinden koruyor

İşlenmiş domates prostat kanserinden koruyor

Kocaeli'deki özel bir hastanenin üroloji ve fitoterapi uzmanı Op. Dr. Ömer Fatih Çelik, yapılan çalışmalarda domatesin prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin tespit edildiğini açıkladı.

Domateste bulunan etken maddelerin prostat kanserine karşı yüzde 35 civarında bir koruyuculuk sağladığını belirten Çelik, domatesin pişirilerek tüketilmesinin daha etkili olduğunu vurgulayarak, "Salça, ketçap veya yemeklerde menemen gibi pişirilmiş domatesler daha fazla tercih edilmelidir" dedi.

Prostat kanserine yatkınlığın artmasında mandıra ürünlerinin özellikle ağır tipte peynirlerin etkili olduğuna dikkat çeken Çelik, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde prostat kanseri oranının biraz yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Beslenme alışkanlıklarımızın biraz agresif olması, fazla hayvansal ürün tüketimi, özellikle et ve mandıra ürünlerinin tercih edilmesi prostat kanserine yatkınlığı artırabilir" diye ekledi.

Çelik, ailede prostat kanserine yatkınlık bulunan bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, "Eğer ailede yatkınlık varsa, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önemlidir. Likopen içeren domates, yapılan çalışmalarda prostat kanserine karşı koruyucu etkileri tespit edilmiştir. Bu nedenle, pişirilmiş domates ürünlerini tüketmek faydalı olacaktır. Salça, ketçap veya menemen gibi pişmiş domates ürünlerini daha sık tercih etmek prostat sağlığı açısından önemlidir. Ek olarak, bitkisel kökenli takviyeler de kullanılabilir" şeklinde konuştu.