İslam Memiş altın sahiplerini saatler öncesinden uyardı: "Hazırlığa başlayın"

İslam Memiş altın sahiplerini saatler öncesinden uyardı: "Hazırlığa başlayın"
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, akşam açıklanacak Fed kararlarının tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirterek, emtia fiyatlarında yaşanacak kırılmalar için altın sahiplerine saatler öncesinden uyarıda bulundu.

Umut Can Halavart / Günboyu

Türkiye'de artan dolar kuru, beraberinde gram ve çeyrek altın fiyatlarını da yukarı çekerken, ons altında ise bir süredir yatay hareketlilik devam ediyor.

Dünya genelinde altın fiyatlarını en çok etkileyen gelişmelerin başında ABD Merkez Bankası (FED) tarafından verilen faiz kararları gelirken, 15 aydır kesintisiz şekilde faiz artırımına giden Fed'in, bu akşam itibariyle yeni bir döneme girmesi ve faizleri sabit bırakmaya başlaması bekleniyor.

"PİYASALAR TERS KÖŞE OLACAK! ALTIN HAZİRAN'DA DÜŞECEK"

Her ne kadar piyasalar bu gelişmelere göre fiyatlanıyor olsa da, geçtiğimiz aylarda yapılan toplantıların tutanaklarına göre FED cephesinde hala faiz artırımını yapılması gerektiğini savunan yöneticiler de mevcut.

Altın fiyatlarını doğrudan etkileyecek tarihi toplantı öncesi konuşan ekonomist İslam Memiş, elinde, yastık altı ya da banka hesaplarında altın bulunduran yatırımcılara hayati uyarılarda bulundu.

İşte Memiş'in altın fiyatları hakkında yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar:

"Fed'in vereceği kararın tarihi bir yükselişin başlangıcı olması bekleniyor. Bu yorum hem doğru hem de yanlış. Evet, altının yılın geri kalan bölümünde hızla yükselmesini bekliyorum ancak beklenildiği gibi faiz kararının hemen ardından sert bir yükseliş yaşanmayacaktır. Aksine, geçtiğimiz haftalarda da belirttiğim gibi xauusd paritesinin Haziran ayı içerisinde 1910 dolar altına düşmesini bekliyorum.

"YAZ AYLARINDA DOLAR ENDEKSİ DİBİ GÖRECEK "

Peki bu düşüşlerde satış yapılmalı mı? Hayır, aksine buralar alım yapmak için çok iyi noktalar. Hatta dip fiyattan altın almak için yılın son fırsatı diyebiliriz çünkü Fed tarafından gelen faiz kararlarının piyasalar tarafından benimsenmesiyle birlikte dolar endeksinde bir geri çekilme ve ons altında hızla yükseliş trendinin başlamasını bekliyorum.

Ons için 2350 dolar olarak açıkladığım yıl sonu tahminim güncelliğini koruyor. Bu da demek oluyor ki, yıl sonuna kadar dolar kurunun da bir miktar daha yükseldiğini hesaba katarsak gram altın için 1650 ve 1750 lira seviyelerini rahatlıkla konuşabiliriz.

Altın fiyatlarında belirleyici olacak noktalardan bir diğeri de Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararlarında Fed'i takip edip etmeyeceği olacak. ECB, çok daha sonraları faiz artırımına başladığı için bir süre daha buna devam etmesi ve enflasyonu istediği seviyeye getirerek, Avrupa ekonomisinde bir soğuma yaratması şu anda en muhtemel senaryo olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu ne anlama geliyor? Euro, yaz aylarında dolar karşısında değer kazanacak demek oluyor.

"ÖNÜMÜZDEKİ İKİ GÜN İÇERİSİNDE ALTINA OPERASYON ÇEKİLEBİR"

Dolar endeksinde yaşanacak orta seviyeli gerilemeler, yatırımcıların yüzünü yeniden altına çevirmesiyle sonuçlanacaktır. Bu yüzden geçtiğimiz hafta kripto paralara bir operasyon çekildi, beklentim önümüzdeki iki gün içerisinde altına da bir operasyon çekileceği yönünde. Sonrasında ise altının devri başlar ve yıl sonuna kadar kademeli bir yükseliş hareketine gireriz.

Yakın tarihli bir ödemeniz yoksa şu an için pozisyonunuzu korumak en akıllı yol olacaktır. Uzun vadeli düşünmeyi ve sabretmeyi öğrenmelisiniz. Altının yılın geri kalan bölümünde büyük bir getiri sağlaması kaçınılmaz, bu yüzden her aşağı yönlü harekette panik satışı yapmamak ya da sert yükselişlerin ardından tepe noktadan alım yapmamak çok önemli.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar