Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

İskilipli'nin temsilcileri varsa, Börekçizade Rıfat'ın evlatları da var!

30 Haziran 2008...

Diyarbakır'da, Şeyh Said'i anma töreni düzenlendi. Şeyh Said'in cumhuriyete karşı gerçekleştirdiği kanlı isyan için "Kürt milletinin inkâr edilmesine karşı gelişen örgütlü toplumsal hareket" denildi... 

27 Haziran 2010...

BDP milletvekillerinin de katıldığı Şeyh Said'i anma töreni, iktidar destekçileri tarafından "Daha önce değil fotoğraflarının asılması, adının bile korkudan telaffuz edilemediği Şeyh Said'in adı ve afişlerinin caddeleri süslemeye başlaması bölgeye barışın gelebilmesi adına çok önemli" denilerek desteklendi.

8 Mayıs 2011...

Dönemin  Başbakanı olan Tayyip Erdoğan, şu konuşmayı yaptı:

- ...Bu Ali Çetinkaya merhum Çorumlu İskilipli Atıf Hoca'mızın idamına karar veren hâkim. Savcı İskilipli Atıf Hoca'mızın 3 yıl hapsini istedi. Ali Çetinkaya bakın burası çok önemli 'şahitlerin bilahare dinlenmesine' diye karar verdi. Şahitleri idamdan sonra dinliyor öncesinde dinlemiyor. Böyle adalet olur mu? Ankara Saman Pazarında hocayı astırdı...

23 Kasım 2011...

AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'in "Son Devrin Din Mazlumları" kitabından bölümler okuduğu konuşmasında, "Dersim olayları" ve Seyit Rıza'nın idamıyla ilgili "Eğer devlet adına özür dilenecekse, böyle bir literatür varsa ben özür dilerim, diliyorum" dedi.

24 Şubat 2012...

İskilip Devlet Hastanesi'nin adı, Atıf Hoca İskilip Devlet Hastanesi olarak değiştirildi.

Müsteşar Yardımcısı ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı'nın da katıldığı törende konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı, İskilipli Atıf'ı, "Ülkenin bir büyük insanı, alim" olarak nitelendirdi.

28 Haziran 2012...

İskilipli Atıf ve Said Nursi'den sonra Şeyh Said için de anma etkinliği düzenleyen Mazlum-Der, Şeyh Said'e iade-i itibar istedi.

17 Aralık 2012...

BDP'li Altan Tan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında "İskilipli Atıf Hoca'dan Nazım Hikmet'e, Mehmet Akif'ten Said-i Kürdi Nursi'ye kadar, Şeyh Sait'ten Seyit Rıza'ya kadar ne kadar mağdur varsa bunların hepsinden özür dilenmelidir" dedi.

6 Şubat 2013...

İskilipli Atıf, Çorum'da anıldı. Törene katılanlardan Abdurrahman Dilipak "İskilipliyi savunmak demek zulme karşı durmak demektir" dedi ve İskilipli'nin hesabının "ulustan ümmete dönüldüğü gün" görüleceğini söyledi.

3 Şubat 2015...

İskilipli Atıf, Çorum'da anıldı. Anma törenine AKP Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AKP Muş Milletvekili Faruk Işık, AKP Bursa Milletvekili İsmet Su, AKP Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, AKP Çankırı Milletvekili İdris Şahin, İskilip Kaymakamı Şuayib Gürsoy da katıldı.

4 Şubat 2015... 

TBMM İdare Amiri AKP Çorum Milletvekili Salim Uslu, "Atıf Hoca, Saidi Nursi, Şeyh Said, Seyit Rıza gibi nice haksızlığa, cinayete kurban edilenlere iade-i itibar yapılmalıdır" çağrısında bulundu.

Aynı gün, AKP Milletvekilleri Cuma İçten, Orhan Atalay ve İdris Şahin de TBMM Genel Kurulu'nda İskilipli'yi anmak üzere söz aldı.

15 Şubat 2016...

Ensar Vakfı ve İmam Hatip Mezunları Derneği, Çorlu'da İskilipli Atıf Hoca paneli düzenledi.

4 Şubat 2017...

İskilipli Atıf, Çorum'da anıldı. Eski milletvekili Mehmet Sılay "İskilipli'nin mezarını 2008 yılında Ankara'da bulup İskilip'e taşıdıklarını ancak Erdoğan 2010 yılında TBMM kürsüsünden ismini anana kadar bunu gizli tuttuklarını" açıkladı.

24 Mayıs 2017...

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca, Hürriyet Akademi'de yayınlanan söyleşisinde, "...İstiklal Mahkemesi olarak kullanılan bu binanın altı da zindan olarak kullanılmıştır. En meşhurlardan İskilipli Atıf Hoca orada zindana atılmıştır. Söz konusu hücreyi müze haline getireceğiz" dedi.

***

21 Aralık 2019... 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İskilipli Atıf Hoca'nın idamından Dersim olaylarına" birçok konuda, CHP'yi hedef aldı.

Ve 4 Şubat 2020...

İskilipli Atıf, Çorum'daki "Anıt Mezar ve Külliyesi"nde anıldı. Anma programına

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül de katıldı...

Ne anlatıyor bu tablo? Tescilli hainler üzerinden yıllardır Atatürk ve cumhuriyete karşı bir gösteri sergileniyor!

Öyle ya! Siz hiç söz konusu hainleri ananların; Millî Mücadele'nin fedakâr din adamları, Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi, Amasya Vaizi Abdurrahman Kamil Efendi gibi isimleri ağızlarına aldığını gördüğünüz mü?

Göremezsiniz, çünkü Atatürk'ün karşısında durmayanı muteber din adamı saymıyorlar!

Oysa İskilipli Atıf'ın desteklediği işgalcilerin hedefi Sevr haritasıydı. Ankara'yı da işgal edeceklerdi. Vatandan başka sevgili bilmeyen o kahraman kuşak Mustafa Kemal Paşa'nın liderliğinde vatanın şerefini korudu. İskilipli Atıf kazansaydı Anadolu'da Türk Bayrağı olmayacaktı...

Sadece cumhuriyete değil, 1908 Devrimi'ne de karşı olan İskilipli Atıf'ı mağdur ilan etmelerinin nedenini göstermesi açısından, yayınladığı bildirideki şu ifade de dikkate değerdir; Yazık ki halkımız Talât, Enver, Cemal, Mustafa Kemal gibi beş on eşkıyanın vücudunu ortadan kaldırmak için fedakârlık yapmıyor...

Lakin unutulmasın; İngilizlerin Teali İslam Cemiyeti'nin kurucusu İskilipli Atıf haininin temsilcileri varsa, Ankara'da Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin Şubesi'ni kuran Börekçizade Rıfat'ın da evlatları da var...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları