İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasına saldırısı BM gündeminde

İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasına saldırısı BM gündeminde
İsrail'in İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasına düzenlediği saldırı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde ele alındı. Çoğu üye ülke saldırıyı kınarken, ABD ise İran'ı suçladı.

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasına düzenlediği saldırıyı ele aldı. ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, Washington'un Şam'daki saldırıda dahlinin ve önceden bilgisinin olmadığını ifade etti. Vurulan binanın durumu hakkında henüz net bilgilere ulaşamadıklarını belirten Wood, "İran ve onun vekili olan gruplar bölgede gerilimi tırmandırmaktan kaçınmalıdır" dedi. Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya ise bu tür saldırgan eylemlerin İsrail tarafından bölgede "çatışmayı daha da körüklemek için" tasarlandığını söyledi ve İsrail'i provokatif eylemlerden vazgeçmeye çağırdı.

1200x675-cmsv2-945dff54-b442-5d21-8945-30371cce095b-8344288.webp

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Qusay el-Dahhak, İsrail'in saldırıyı işgal altındaki Golan Tepelerinden gerçekleştirdiğini iddia etti. Saldırının sivillerle dolu bir alanda gerçekleştiğini vurgulayan el-Dahhak, İsrail'in ABD desteği olmadan saldırılarını gerçekleştiremeyeceğini belirtti. İran'ın BM Büyükelçi Yardımcısı Zehra Erşadi, konseyi İran'ın Şam'daki diplomatik binasına yapılan saldırıyı şiddetle kınamaya çağırdı ve İran'ın kararlı bir şekilde yanıt verme hakkına sahip olduğunu belirtti. Çin'in BM Büyükelçi Yardımcısı Geng Shuang, uluslararası hukuka ait kırmızı çizgilerin defalarca ihlal edildiğini ifade ederek, saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti ve İsrail üzerinde etkisi olan ülkelere ateşkesi teşvik etme çağrısında bulundu.

1082364311-0-120-1280-840-1920x0-80-0-0-8c1c00a5526df4f1af99b5965775d91b.jpg

Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunun bitişiğindeki binaya 1 Nisan'da düzenlenen hava saldırısında en az 13 kişi hayatını kaybetmişti. Suriye Savunma Bakanlığı, saldırının İran'ın konsolosluk binasını hedef aldığını açıklamıştı. İran yönetimi ise saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarak karşılık verileceğini duyurmuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar