İran'dan Rusya ve BAE'ye tepki

İran'dan Rusya ve BAE'ye tepki
Rusya, İran ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki egemenlik anlaşmazlığının merkezinde bulunan üç adaya destek veren bildiriyi imzalayarak İran'a yönelik tepki çekti.

İran Ekonomik Koordinasyon Yüksek Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda, Fas'ta düzenlenen Rus-Arap Forumu'nda yayımlanan sonuç bildirisinde yer alan ifadeleri eleştirdi. Rızai, üç ada konusunda müzakerelerin reddedildiğini ve BAE'nin aşırı taleplerinin çözüme hizmet etmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, Rusya'nın bu müdahalesini Kırım Yarımadası'na benzeterek eleştirdi.

1-006.webp

20 Aralık'ta gerçekleşen Rus-Arap Forumu'nun sonucunda yayımlanan ortak açıklama, BAE'nin, adalarla ilgili anlaşmazlığın uluslararası hukuk çerçevesinde ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği vurgusunu yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise söz konusu adalardaki egemenliğin müzakereye açık olmadığı belirtilmişti.

3-001.webp

Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları, stratejik konumları ve petrol potansiyeli nedeniyle İran ve BAE arasında egemenlik tartışmalarının yaşandığı noktalar olarak dikkat çekiyor. Adaların kontrolü, tarihsel olarak değişiklik göstermiş ve İngiliz işgali sonrasında 1971'de İran'ın hakimiyeti altına girmişti.

Bu son gelişme, İran ile BAE arasındaki uzun süredir devam eden egemenlik mücadelesinin siyasi boyutunu ve uluslararası boyutunu daha da artırabilir.

2-005.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar