İran'da seçim tarihi belli oldu!

İran'da seçim tarihi belli oldu!

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, ülkenin yeni cumhurbaşkanını belirleyecek seçim tarihi belli oldu.

İran Cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak devralan Birinci Başkan Yardımcısı Muhammed Muhbir, seçimlerin 28 Haziran'da yapılacağını duyurdu.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın bildirdiğine göre, geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei ile yaptığı görüşmede seçim tarihini belirledi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Haziran'da gerçekleştirileceği açıklandı.

Seçim sürecine ilişkin detaylar da netleşti. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvurular 30 Mayıs - 3 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Adaylar, seçim kampanyalarını 12 Haziran'dan 27 Haziran sabahına kadar yürütebilecek.

GÖREVİ GEÇİCİ CUMHURBAŞKANI MUHAMMED MUHBİR DEVRALDI

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, anayasa gereği cumhurbaşkanının vefat etmesi durumunda görevini geçici olarak birinci başkan yardımcısının devralmasını öngörüyor. Bu doğrultuda, İran’ın dini lideri Ali Hamaney'in onayıyla Birinci Başkan Yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaşkanı olarak atandı.

İran anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi gerekiyor. Bu süre zarfında, meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurul, seçim düzenlemelerini yapmakla yükümlü.

İran halkı, 28 Haziran'da sandık başına giderek yeni cumhurbaşkanını seçecek.