İran'da Reisi ve heyetinin cenaze törenine on binlerce kişi katıldı!

İran'da Reisi ve heyetinin cenaze törenine on binlerce kişi katıldı!

İran'da on binlerce kişi, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için düzenlenen veda törenine iştirak etti.

Geçtiğimiz pazar günü, Tahran'da helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim, Reisi’nin koruması Seyit Mehdi Musevi, pilotlar Tahir Mustafavi ve Muhsin Deryanuş ile teknik personel Behruz Gadimi için düzenlenen veda törenine on binlerce kişi katıldı.

Törende, kazada hayatını kaybedenlerin aileleri de İmam Humeyni Musalla Camisi'nde yer aldı. Reisi ve beraberindeki 7 kişinin cenazeleri de törene getirildi. Tahranlılar, Cumhurbaşkanlarına veda ederken ağıtlar yakarak gözyaşlarına boğuldu.

3b42ild3ye2iblq3z-vnew.webp

Reisi ve beraberindeki 7 kişi için Tahran'da düzenlenecek cenaze töreni, yarın İran Dini Lideri Ali Hamaney'in kıldıracağı cenaze namazının ardından Azadi Meydanı'nda gerçekleşecek.

ibrahim-reisi-3s1a-cover.jpg

DÜNYAYI SARSAN HELİKOPTER KAZASI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapılan görüşmenin ardından dönüşe geçen Reisi'nin bulunduğu helikopter, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Berazin ile Erdeşiri köyleri arasındaki Dizmar ormanına sert bir şekilde iniş yapmıştı. Bölgeye arama-kurtarma ekipleri yönlendirilmişti, ancak yoğun sis ve olumsuz hava koşulları çalışmaları zorlaştırmıştı. Helikopterde Reisi'nin yanı sıra İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim, Reisi’nin koruması, 2 pilot ve bir teknik personelin olduğu belirtilmişti.

iran-cumhurbaskani-reisinin-helikopteri-dustu-enkazi-tespit-edildi-yasam-belirtisi-yok-htoj-cover.webp

AKINCI İHA TESPİT ETTİ!

Havanın kararması, yoğun tipi ve yağışın olumsuz etkilediği arama-kurtarma çalışmaları zorlaştığı için Tahran yönetimi Türkiye'den gece görüşlü helikopter talep etmişti. Gece boyunca devam eden enkaz tespit çalışmalarında sabahın erken saatlerinde Türkiye'ye ait Akıncı İHA'nın belirlediği konuma yönelen İranlı yetkililer, helikoptere ait enkazı bulmuştu. Konuyla ilgili ilk açıklamayı yapan İran Kızılay Başkanı Pirhüseyin Kulivend, bölgeye ulaşmaya çalıştıklarını ve Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilerin hayatta kalma şanslarının düşük olduğunu ifade etmişti. Daha sonra İran İHA'larının kullanıldığı arama-kurtarma çalışmalarında Reisi ve beraberindekilerin cenazelerine ulaşılmıştı.

ibrahim-reisi-nin-cenaze-toreninde-izdiham-yasandi-1716294067-17-x750.webp

5 GÜNLÜK YAS

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, yayımladığı taziye mesajında İran halkına başsağlığı dileyerek ülkede 5 gün süreyle ulusal yas ilan etmişti. Hamaney, Anayasanın 131. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir’e 50 gün süreyle Cumhurbaşkanlığı yetkisinin verildiğini aktarmıştı.

1440x810-cmsv2-6c8e04f8-6c7a-58ce-8866-88fc2c12f8f2-8450256.webp

İBRAHİM REİSİ KİMDİR?

İbrahim Reisi, İran'ın Meşhed kentinde din adamı bir ailenin çocuğu olarak 14 Aralık 1960 tarihinde doğdu. Kariyerine 1981'de Kerec Savcılığı'nda başladı. Bu dönemde Hemedan Savcısı olarak da atanarak her iki görevi birlikte yürüttü. 1985'te Tahran Savcı Yardımcılığı görevine getirildi. Reisi, 1988'de İran'da siyasi mahkumların idam edilmesine karıştığı iddialarıyla gündeme geldi.

ibrahim-reisi-nin-cenaze-toreninden-ilk-17348980-5381-amp.jpg

1994 yılına gelindiğinde Tahran Başsavcılığı görevini üstlendi ve ardından 10 yıl boyunca Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığı'nı yaptı. 2004 yılında Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcılığı görevine getirildi. 2014'te İran Genel Başsavcılığı'na, 2016'da ise İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığı'na atandı.

2019'da İran Yargı Erki Başkanı olarak yolsuzlukla mücadele ve aldığı kararlarla dikkat çekti. 18 Haziran 2021'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 62 oy alarak İran'ın 8. Cumhurbaşkanı oldu.