İran-Pakistan sınırındaki gerginlik savaşa mı dönüşüyor: Türkiye'nin dibinde yeni kriz!

İran-Pakistan sınırındaki gerginlik savaşa mı dönüşüyor: Türkiye'nin dibinde yeni kriz!
Pakistan İran'ın füze yağmuruna misillemede bulunması, savaşı Orta Doğu'nun ötesine taşıdı. Dış haberler uzmanı Ardan Zentürk, İran-Pakistan sınırındaki son durum değerlendirdi.

İran, Salı günü Pakistan’da militan grup Ceyş el-Adl'a ait olduğunu söylediği bazı hedefleri vurmuştu. Pakistan'da İran'ın saldırılarına misilleme yaparak İran'ı bombaladı. Dış haberler uzmanı Ardan Zentürk, İran-Pakistan sınırında yaşanan gerginliği değerlendirdi:

"PAKİSTAN DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ORDULARINDAN BİRİDİR."

Sözlerine Pakistan'nın bugün İran'a karşı yaptığı misilleme ile başlayan Zentürk; "Bugün tarihi bir gün yaşandı.... Sabah saatlerinde... İran 1980-1988 arasında yaşanılmış olan İran-Irak Savaşı'ndan bu yana ilk kez kendi topraklarında başka bir ülkenin bombalarının patladığını izledi. Bu işler böyledir. Er veya geç bir şey oluverir. Pakistan dünyanın en güçlü ordularından biridir. Nükleer bir kapasitesi vardır. İran gibi bir devletin ordusuyla baş etmesi için herhangi bir ittifaka asla ihtiyaç duymaz. O ülkeyi İran'ın başına geçirir... Pakistan öyle bak şimdi ben sana sabahtan iki tane füze yollayayım da gör falan diyebileceğin bir ülke değildir.

"Dün bombaladılar İranlılar iki yeri. ikisi çocuk 4 tane de sivili de yaraladılar ve iki çocuğu öldürdüler. Pakistan çıktı dedi ki, "bak bu işin sonu iyi olmaz. Bu işin mutlaka bir hesabı olur. Bir hesabı sorulur. Bu işi devam edersen çok kötü belanı bulursun" anlamında çok önemli notalar verdi. Çok önemli açıklamalar yapıldı Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından."

"SALDIRI İRAN-PAKİSTAN İLİŞKİSİNDE TAMİRİ İMKANSIZ DERİN YARA AÇTI"

Pakistan'ın İran'a ellerini kollarını sallayarak saldırdığını söyleyen Zentürk; "Bugün gördük. Üstlerinden havalanan Pakistan Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları İran hava sahasına ellerini kollarını sallaya sallaya girdi. Yine sınırdaki Pakistan'a ait çok namlulu roket topçuları ellerini kollarını sallaya sallaya düğmelere bastı. İran'ın sınırdaki bölgesinde yer alan ve Pakistan göre kendisine karşı Beluci ayaklanmasını yürüten Beluci Kurtuluş Ordusu kamplarını bombaladı. Yani İran Pakistan'ın Belucistan bölgesini İran'a karşı beluci ayrılıkçı hareketi yürüten Adalet Ordusu mensuplarını vurmak için ateşlemişti. Meğerse Pakistan'a karşı beluci ayrılıkçı hareketi de İran'daymış onun da adı varmış söyleyeyim Belucistan Kurtuluş Ordusu. Bunlar da İran beslemesi belucilermiş. Onların kamplarında Pakistan-İran topraklarında vurdu... Gelen haberler İran tarafında 7 kişinin öldüğü yolunda. Şimdi bu İran'ın belki de büyük bir olasılıkla beklemediği hızda gelen bir cevap niteliğinde. Pakistan Dışişleri Bakanı Jalil Abbas Jilani, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emirabdullahiyan'ı telefonla aramış demiş ki; "İran güçlerinin, Pakistan topraklarına yaptığı saldırı yalnız egemenliğimizin ayaklar altına alınması değil uluslararası hukukunda vahim şekilde çiğnenmesidir. Saldırı İran-Pakistan ilişkisinde tamiri imkansız derin yara açtı." dedi. Onun devamında Pakistan Tahran'daki büyükelçisini geri çekti... Ayrıca İran'ın İslamabad'daki Büyükelçisi bir görev nedeniyle Tahran'daymış. Ona da bir açıklama yaptılar dediler ki; "gelme" dediler ve resmi açıklamada İran'la-Pakistan ilişkisinin askıya alındığı Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından duyuruldu." İfadelerini kullandı.

OLAYLARIN ARKASINDAKİ ASIL ÜLKE KİM?

Son olarak Pakistan-İran sınırındaki gerginliği özetleyen Zentürk; "İran-Pakistan sınırında ordular hareketli. Her an her şey olabilir. Bir defa bunu bir bilin. Sistan-Belucistan bölgesi İran'ın sünni ayaklanmaya her an hazır bir durumda. Eğer bir Sünni Beluci ayaklanması yaşanırsa bilin ki arkasında Pakistan ve belki de bütün iyi niyet gösterilerine rağmen Suudi Arabistan vardır. Benim anladığım kadarıyla, Pakistan-İran ilişkisi belki çok büyük bir askeri çatışmaya bu aşamada gitmese bile tarafların artık birbirlerini güvenemeyeceğini bir noktaya doğru savrulmuştur." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar