İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter neden düştü?

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter neden düştü?

İran'ın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ni ve heyetini taşıyan helikopterin düşmesinin ardından, Reisi'nin ölümü dünya basının gündemine oturdu. Peki, Cumhurbaşkanı'nı taşıyan helikopter neden düştü? İşte detaylar..

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki üst düzey yetkilileri taşıyan helikopterin Azerbaycan dönüşü sırasında düştüğü ve helikopterdeki tüm yolcuların hayatını kaybettiği bildirildi.

TÜRKİYE, REİSİ ARAMAYA ÇIKTI!

Helikopter kazası, Türkiye saatiyle 05.30'da arama-kurtarma ekipleri tarafından tespit edildi. Helikopterde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da bulunuyordu.

1697227-001.webp

ABD YAPIMI HELİKOPTERN SİCİLİ KABARIK!

Kaza yapan helikopterin ABD yapımı Bell 212 olduğu belirtildi. Kazanın nedeni henüz bilinmemekle birlikte, İran'ın havacılık güvenliği sicilinin kötü olması ve ABD'nin 1979 İslam Devrimi'nden bu yana uyguladığı ambargoların ülkenin hava filosunu olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Bu ambargolar, İran'ın modern hava taşımacılığı araçlarına erişimini sınırlamış ve güvenlik sorunlarına yol açmış durumda.

aa-20240520-34621928-34621927-akinc-65nv.jpg

DEVLET YETKİLİLER, UÇAK VE HELİKOPTER KAZALARINDA...

İran'da geçmişte de üst düzey devlet yetkililerinin uçak ve helikopter kazalarında hayatını kaybettiği olaylar yaşanmıştı. Reformcu hükümetler, Batı ile yaptıkları anlaşmalarla bu sorunları çözmeyi ve ülkenin hava filosunu modernize etmeyi amaçlamışlardı. Ancak, ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımları yeniden uygulamaya koyması bu çabaları sekteye uğrattı. Reformcu hükümetlerin bu girişimlerine rağmen, sertlik yanlıları İran'ın havacılık güvenliğini yerli sanayiler ve yabancı müttefiklerle geliştirebileceğini savunuyordu.