Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Irak'ta düşen iki "gizemli helikopterin" arka planı

İki gün önce Fransız menşeli iki helikopter Irak''ın Duhok bölgesinde düştü.

İlk olarak bir helikopter denmişti ancak bunun iki olduğu, Suriye''deki PKK''nın kolu SDG tarafından açıklandı.

Açıklama niye SDG''den geliyor derseniz; ne ABD ne de Fransa bu helikopterlerin kime ait olduğunu, ölenlerin kim olduğunu açıkla(ya)madı. Çünkü ortada çok büyük bir kriz var.

Öncelikle helikopterlerin, ABD tarafından Irak''ın kuzeyindeki Talabanilere ait olduğunun kesinleştiğini söyleyeyim.

Ölenler de SDG''nin (PKK) üst düzey yöneticileri, ele başları.

Biri de SDG''nin başındaki Mazlum Kobani adlı teröristin yeğeni, SDG''nin ''özel kuvvetler (YAT) genel komutanı'' Şervan Kobani.

Üç ay önce ABD, Talabanilerle SDG liderleri arasında bir anlaşma imzalattı. Dedi ki SDG''nin üst düzey yöneticileri, bu helikopterlerle Irak''ın kuzeyindeki Kandil''e ve Süleymaniye''ye gidebilsin.

Anlaşmayı kabul eden Talabani''nin oğlu KYB Başkanı Bafel Talabani zaten tam bir Türkiye karşıtı, ağır Amerikancı biri. Bu anlaşma sonrası medyaya Şervan Kobani ile Talabani''nin helikopterde olduğu fotoğraflar da yansımıştı.

İki gün önce de iki helikopterin düştüğü ancak helikopterlerin kimliğinin açıklanmaması dikkat çekmişti. Düşen bir helikopterde ölenlerin sözde YAT Genel Komutanı Şervan Kobani ile 8 üst düzey terörist olduğu açıklandı.

Helikopterler, Suriye''den Duhok''a, Duhok''tan da Süleymaniye/Kandil hattına gidiyordu. Türkiye, 2017''de üç MİT görevlisinin Süleymaniye''de kaçırılmasının ardından buradaki uçuşlara hava sahasını kapattı ve kontrol ediyordu.

Helikopterler de alçak uçuş yaparak Türk radarından kaçıyordu. Hava koşulları nedeniyle de düştü.

İkinci helikopterde kimler varsa artık isimler açıklanmıyor bile. Muhtemelen de Kandil''den alınan üst düzey PKK yöneticileri. Yani ABD''ye göre de PKK yöneticileri, SDG kılıfı olmayanlardan. Kriz çok büyüyebilir diye söylenmiyor.

Örgüt üyeleri, bu helikopterlerle Türkiye''nin neredeyse her gün her saat düzenlediği SİHA operasyonlarından kaçıyordu. İkinci helikopterde ölen üst düzey PKK''lıların kim olduğunu, önümüzdeki süreçte öğreniriz.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları