Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
M. Ferruh Özmutaf

M. Ferruh Özmutaf

Yazar

İnsanoğlunun makineyle sınavı

Dünya ülkeleri gelişirken, nüfusları ise gittikçe yaşlanıyor. Yaşlanma oranı, teknolojinin bir hayli ileride olduğu gelişmiş ülkelerde daha da fazla artıyor. Japonya, yüzde 33’lük 60 yaş üstü nüfus oranıyla, dünyada en yaşlı nüfusa sahip ülke.

BM Nüfus Fonu verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 12,3’ünü 60 yaş ve üstündeki insanlar oluşturuyor. Dünya nüfusunda 60 yaş ve üstü kişilerin oranının 2030’da yüzde 16,5 ve 2050’de yüzde 22’ye ulaşması bekleniyor. Böylece; dünyadaki her beş kişiden biri yaşlılar katagorisine girmiş olacak.

Gençlerin ekonomik zorluklar nedeniyle evlenmekten kaçınmaları, özellikle Batı toplumlarında bağımsızlıklarına düşkün genç kızların anne olmaktan kaçtıkları için doğurganlık oranının düşmesi ve tıptaki ilerlemelerle yaşlı nüfus gittikçe artıyor. Bu yüzden BM’nin yayımladığı raporda da görüldüğü gibi, 60 yaş ve üstü kişi sayısında ciddi artış görünüyor. Bu sayının gelecek yıllarda daha da artması bekleniyor.

Dünyada 60 yaş ve üstü 900 milyon kişi yaşıyor. Bu rakamın 2030’da 1,4 milyara, 2050’de 2 milyara ulaşması bekleniyor. 2015’te 80 yaş ve üstü kişi sayısı 125 milyon olarak kayıtlara geçerken, bu rakamın 2050’de 434 milyona çıkacağı belirtiliyor.

BM verilerine göre, 2015’te her 8 kişiden birini 60 yaş ve üstü kişiler oluştururken, 2030’da her 6 kişiden birinin 60 yaş ve üstü olması bekleniyor. Yaşlı nüfusun 2030’a gelmeden 0 ila 9 yaş çocuk nüfusunu, 2050’ye kadar da 10 ila 24 yaş genç nüfusu geçeceği tahmin ediliyor.

Dünyada en fazla yaşlı nüfusuyla Japonya dikkati çekiyor. Japonya Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılında ülkede 100 yaşını aşanların sayısı 65 bine ulaştı.127 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 33’ünü 60 yaş üstü kişiler oluşturuyor. Japonya’da 2055’te yaşlı nüfus oranının yüzde 40’ı geçmesi bekleniyor. Yani bu tarihte Japonya’da her beş kişiden ikisi yaşlanmış olacak.

Dünya nüfusunda en hızlı yaşlanma oranı Japonya’nın ardından Avrupa ülkelerinde görülüyor. Halihazırda en fazla yaşlı nüfusa sahip bölge Avrupa kıtası. Avrupa’da nüfusun yüzde 25’i 60 yaş ve üzerinde. 2050 yılında Afrika hariç tüm bölgelerde 60 yaş üzeri nüfusun yüzde 25’i aşması bekleniyor.

Almanya’da 2015’te genel nüfusun yüzde 28’ini 60 yaş ve üstü kişiler oluşturdu. İtalya’da bu oran Almanya gibi yüzde 28 olurken, Finlandiya’da yaşlı nüfus oranı yüzde 27 olarak kayıtlara geçti. Portekiz, Bulgaristan, İsveç, Letonya, Malta, Fransa, Danimarka ve Hırvatistan yaşlı nüfusun yüksek olduğu diğer ülkeler arasında yer alıyor.

Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT), raporuna göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde 80 yaşın üzerindekilerin sayısı 26,7 milyona ulaşırken, yaşlı nüfusun yaklaşık 3’te 2’si kadınlardan oluşuyor.

Avrupa’da 80 yaşın üzerindekilerin nüfusa oranının en yüksek olduğu ülke İtalya. 80 yaşın üzerindekilerin oranı İtalya’da yüzde 6,5. Diğer Avrupa ülkelerinde; Yunanistan’da yüzde 6,3, İspanya’da yüzde 5,9 ve Fransa’da yüzde 5,8’i buluyor. Diğer Avrupa ülkelerine baktığımızda Türkiye çok iyi bir durumda. Türkiye’nin yaş ortalaması yüzde 29,7 yani 30 yaş civarında. Yine Türkiye’de yaşlı nüfus oranı yüzde 1,4. Yani her 10 Türk’ten ancak biri 60 yaş üzeri. Bu da işsizliği halledebilirse Türkiye’ye büyük avantaj sağlayabilecek.

Uzmanlar, Avrupa’da nüfusun yaşlanmasına ilişkin iki ana husus üzerinde duruyor. İlki doğum oranlarının düşük olması. İkincisi de tıptaki ilerlemelerin ve gelişen yaşam standardının ortalama ömür süresini uzatmasıyla yaşlı nüfusun giderek artması.

Yaşlı nüfus kentlerde kırsal kesime göre daha hızlı artıyor. Dünyada 2000-2015 arasında 60 yaş ve üstü kişi sayısı kentlerde yüzde 68 oranında yükselirken, kırsal bölgelerde bu oran yüzde 25 artış gösterdi.

Japonya’nın yüzde 33’lük 60 yaş üstü nüfus oranıyla, dünyada yaşlı nüfusa sahip birinci ülke olduğunu söyledik. Tokya, bunun için de şimdiden tedbirini almış. Teknolojinin günlük hayata uygulaması noktasında her geçen gün yeniliklere imza atan Japonya’da şimdi de yaşlılar yapay zekâya emanet ediliyor. Dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip ülkesi olan Japonya’da huzurevlerinde artık robotlar görev yapıyor. Ülke genelindeki 500 bakımevinde bulunan robotlar, yaşlılara kendilerini yalnız hissetmesinler diye sarılıyor, oyunlar oynuyor, sohbet ediyor; yıkanmalarına ve hareket etmelerine de yardımcı oluyorlar.

İnsanoğluyla, bu akıllı makinelerin arası şimdilerde iyi, Ancak yarın birgün araları nasıl olur bilinmez!.. Allah’tan Türkiye şimdilik genç nüfusunun oranını koruduğu müddetçe rahat. Sonrası mı? Sonrası Allah kerim...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları