Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

İndigo çocuklar

Son yıllarda bu isim kullanılmaya başlandı. Burada anlatılan çocuklar genel özellikleri, sıkıntıları, zorlukları ve artılarıyla hiperaktif ve dikkat dağınıklığı olan çocukları tüm çizgileriyle anlatmaktadır.

Sadece hiperaktif çocuk kavramı aileleri korkutan, üzen, tedirgin eden bir kavramdır. Aile bu sözcükleri duyduğunda bu bir hastalık ve benim çocuğum hasta diye düşünmekte, rahatsız olmaktadır. Ailelerdeki bu mutsuzluğu, rahatsızlığı hafifletmek gerekir.

Hiperaktivite konusunda ailelerde bilgi eksikliği olduğundan dolayı aileler hiperaktivite kavramını kötü, korkulacak bir durum olarak düşünür. Bu konuda aileleri uzmanlar olarak bilgilendirmemiz ve doğru bilgilerle donatmamız gerekir. Ailelere Hiperaktivitenin olumlu yanlarıyla, olumsuz yanlarını birlikte anlatarak olayı bir bütün olarak görmelerini sağlamak en doğru yaklaşım olacaktır. Hatta bu durumları, Tanrı'nın size ve çocuğunuza verdiği bir özellik ve değerli bir durum olarak görmelisiniz. Sizin çocuğunuz akıllı, zeki, yaratıcı, farklı olmak istiyor; hayal gücü zengin, kimsenin düşünemediğini düşünüyor, büyük adam gibi davranıyor. Bütün bunlar sizin ve onun için güzel ve değerli şeyler. Siz bu değerli şeyleri görmelisiniz. Bunlar için mutlu olup, Tanrı'ya şükretmelisiniz. Çünkü o sizi seçmiş. Bu güzel, zeki ve yaratıcı çocuğu siz daha geliştireceksiniz. Ama geliştirirken onun zorluk çektiği, sorun yaşadığı, yanlış ve farklı anlaşıldığı, eleştirildiği, ayıplandığı, dışlandığı konuları görerek çözümlemek sizin görevinizdir.

Bu sizin çocuğunuz. Eğer çocuğunuzu bu şekilde görürseniz ona daha rahat hoşgörü gösterebilirsiniz. Onu geliştirmek için daha büyük bir istekle çaba ile çalışırsınız. Onu terapiye götürürsünüz. Hatta bu kadar büyük bir zeka ve yaratıcılık küpü elinizde olduğu için ona daha fazla zaman ve para harcamanız gerektiğine inanırsınız. Hatta onun için daha fazla yatırım yapmak istersiniz. Onu hoş tutarsınız. Bu durumda çocuğunuz da size ve çevresine iyi davranacaktır ve kendisiyle olan yetenekleri rahatlıkla geliştirebilecek ve kullanabilecektir. Hatta çocuğunuzun kristal kadar değerli olduğunu düşünürseniz, onun mutluluğu ve başarısı için elinizden geleni yaparsınız. Daha çok yapmak istersiniz. Onunla ilgili her şeyi öğrenmek istersiniz ve ona pek çok konuda destek olursunuz.

Bu şekilde olan bakış açısı hem sizin mutlu olmanızı sağlar hem de çocuğunuzu daha çok sevmenizi sağlar. Çocuğunuzdaki güzel şeyleri görmek, güzel şeylerin gelişmesine ve çoğalmasına sebep olacaktır.

Özellikle "İndigo" kelimesi hiperaktif, dikkat eksikliği sendromundan daha hoş ve kabul edilir bir kelimedir. Kristal kelimesi de fevkalade saf, rafine değerli anlamını taşımaktadır.

İster ismi hiperaktif ve dikkat eksikliği sendromu olsun, ister indigo veya kristal çocuklar olsun bu çocuklara uzmanlar, aileler ve eğiticiler olarak nasıl yardımcı olacağız bunun bilinmesi ve bir an evvel harekete geçilmesi gerekmektedir. Aileler eğer çocuklarının iyi taraflarını öncelikle görürlerse uzman kişilerle işbirliğine erken girer. Ve çocuklarını olumsuz görmez ve dışlamazlar. Bu durum çocuğun hiperaktivitesinin kontrol altına alınmasını, çocuğun başarılı ve yaratıcı özelliklerini kullanabilmesini, bütün bunlarla beraber ailenin ve çocuğun mutlu ve keyifli diyaloglar kurmasını sağlayacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları