IMF tarafından yayımlanan bir blog yazısında, Kızıldeniz'deki saldırıların küresel ticareti olumsuz etkilediği vurgulandı.
Son birkaç ayda, küresel ticaretin iki önemli nakliye güzergahındaki aksaklıkların neden olduğu sıkıntılara dikkat çekilen yazıda, Kızıldeniz üzerinden geçen gemilere yapılan saldırıların, normalde küresel deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz yolundan biri olan Süveyş Kanalı'ndaki trafiği azalttığı ifade edildi.
Yazıda, bazı nakliye şirketlerinin gemilerini Ümit Burnu'na yönlendirdiği ve bu durumun ortalama 10 gün veya daha fazla gecikmeyle teslimat sürelerini artırdığı, bu da stokları kısıtlı olan şirketlere zarar verdiği belirtildi.
Süveyş Kanalı'ndaki ticaret hacminin yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azaldığına dikkat çekilen yazıda, Ümit Burnu'ndaki ticaret hacminin ise aynı dönemde yüzde 74 artması bekleniyor.
Panama Kanalı'ndaki ticaretin, ciddi bir kuraklık nedeniyle yüzde 32 azaldığına işaret edilen yazıda, bu durumun küresel deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturan bu önemli geçiş noktasında ticareti yavaşlattığı ifade edildi.
Sahra Altı Afrika'daki 70 limana yapılan seferlerde yüzde 6,7'lik bir düşüş yaşandığı, Avrupa Birliği ile Orta Doğu ve Orta Asya'da ise yüzde 5,3'lük bir azalma olduğu belirtilen yazıda, bu düşüşlerin uzayan nakliye sürelerinin geçici etkileri olduğu dile getirildi.
IMF'nin blog yazısında, bu aksamaların devam etmesi halinde etkilenen ülkelerde bazı tedarik zincirlerinin geçici olarak engellenebileceği ve yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle enflasyon üzerinde artış baskısına yol açabileceği uyarısında bulunuldu.