İmar affı başvuru şartları belli oldu! İmar barışı için tarih verildi

İmar affı başvuru şartları belli oldu! İmar barışı için tarih verildi
Son günlerin gündem maddelerinden biri imar affı. Son olarak 31 Aralık 2019'da biten imar barışından milyonlarca vatandaş yararlanamamıştı. Mağduriyetlerin giderilmesi için yeni çalışmalar başlatıldı. Detaylar haberimizde...

Milyonlarca vatandaş oturduğu evin yıkılma korkusu ile yaşıyor. 2019 yılında hayata geçirilen ve milyonlarca vatandaşın istifade ettiği imar barışından yararlanamayan vatandaşlar, yeni bir tasarı için yetkililerden haber bekliyor. 2023 genel seçimlerinden önce yeni bir imar barışının hayata geçirileceğine yönelik güçlü emareler var. İşte çıkması beklenen yeni imar affı hakkındaki tüm detaylar...

4 MİLYON VATANDAŞI KAPSAMASI BEKLENİYOR

Son çıkarılan imar affından yararlanamayan milyonlarca vatandaş olduğu gibi, mevzuata aykırı başvuru nedeniyle 20 bin 158, belge tutarının zamanında yatırılmaması nedeniyle de 10 bin 300 kişinin yapı kayıt belgesi iptal edilmişti. Hatalı başvuru nedeniyle dairelerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan vatandaşlar yeni bir imar barışı için dört gözle haber bekliyor. Nisan ayında çıkması beklenen yeni imar affının 4 milyon vatandaşı kapsayacağı tahmin ediliyor.

31 ARALIK 2022 ÖNCESİ YAPILARI KAPSAYACAK

Çıkarılacak yeni imar barışı, 31 Aralık 2022 tarihi öncesinde yapılmış yapıları kapsayacak. Nisan ayının ilk haftasında başvuruların alınmaya başlaması beklenirken, vatandaşlara tanınacak başvuru süresi 3 ay olacak. 

YAPI KAYIT BELGESİ NE KADAR OLACAK?

Son çıkan imar affındaki konutlar için %3, fabrika tipi yapılar için %5''lik yapı kayıt belgesi bedelinde bir değişiklik yapılmayacağı ancak o dönem belirlenen 400.000 liralık ücretin yaklaşık 2 katına çıkarılacağı tahmin ediliyor. Yani, dairesi için yapı kayıt belgesi almak isteyen bir vatandaş yaklaşık 25 bin liralık bir ödeme gerçekleştirecek. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN OLMAZSA OLMAZ

Deprem uzmanları, yapılacak imar affını destekler nitelikte açıklamalarda bulunuyor. Şu an için depreme dayanıksız olan birçok yapıda, yapı kayıt belgesi olmadığından tadilat ya da güçlendirme işlemleri yapılamıyor. Kentsel dönüşüm başta olmak üzere birçok depreme karşı dayanıklılık için geliştirilen projelerin hayata geçirilmesi için bu yapıların yapı kayıt belgesi sahibi olması şart. 

NİSAN AYINDA MECLİS''TE

TBMM gündemi oldukça yoğun. Son olarak sözleşmeli personele kadro yasası için bir araya gelen Meclis üyeleri, ileriki günlerde EYT''liler için toplanacak. Meclis''in önümüzdeki aylarda gündeminin boşalacağı bekleniyor. Bu nedenle 14 Mayıs''ta yapılması planlanan genel seçimlerden önce vatandaşı memnun etmek isteyen iktidar, Nisan ayının başlarında imar affını Meclis''e taşımaya hazırlanıyor. 
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar