İliç’teki heyelan sonrası dikkat çeken analiz!

İliç’teki heyelan sonrası dikkat çeken analiz!
Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan maden ocağında geçtiğimiz ay yaşanan heyelanın ardından sahada kontrollü toprak kaldırma faaliyetleri devam ediyor.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) akademisyenleri, İliç ilçesindeki altın madeni ocağındaki toprak kaymasının çevresel etkilerini araştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

EBYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağrı Çırak, maden ocağı sahasında gazetecilere yaptığı açıklamada üniversitenin öğretim üyeleri olarak bölgede meydana gelen toprak kaymasının çevresel etkilerini değerlendirmek ve raporlamak amacıyla bulunduklarını ifade etti.

aw155931-04.jpg

Çırak, yaptığı açıklamada "Bütün maden sahasını gezdik. Devlet Su İşleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını yerinde inceledik. Maden sahasında yapılan kimyasal analizleri ve ölçümleri de değerlendirdik. Elimizdeki deneysel veriler, örnek alınan noktalarda siyanüre rastlanmadığını gösteriyor. Barajda herhangi bir siyanür miktarı ölçülemedi. Bu veriler, bölgede herhangi bir siyanür kalıntısının olmadığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

aw155931-01.jpg

Mühendislik Fakültesi Hidroloji Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Dalkılıç ise sahadan alınan numunelerle yapılan tüm analizlerin tamamlandığını ve Sabırlı Deresi'nin suyunun liç alanına temas etmemesi için gerekli önlemlerin alındığını vurguladı. Dalkılıç, "Su ve toprak kalitesi sürekli olarak takip ediliyor. Heyelanın önüne kaya dolgu seddi yapıldı. Ayrıca, suyun akış yönünü değiştirerek, heyelan bölgesiyle temas etmeden doğrudan Karasu'ya ulaşmasını sağlamak için planlanan çalışmalar devam ediyor." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar