Tüketiciye yararı yok, üreticiye zararı çok: Et ve Süt Kurumu’na giden besicinin zararı 5 bin 300 TL

Tüketiciye yararı yok, üreticiye zararı çok: Et ve Süt Kurumu’na giden besicinin zararı 5 bin 300 TL
Yükselen et fiyatlarından ötürü vatandaş kırmızı ete hasret kaldı. AKP hükümetinin, “ucuz et” için bulduğu “hayvanını Et ve Süt Kurumu’na getirene 2 bin 500 TL destek” formülünü uygulayan üreticinin zararı ise kilo başına 27.14 TL.

TÜKETİCİYE YARARI YOK, ÜRETİCİYE ZARARI ÇOK!

Artan et fiyatlarından ötürü önceki gün Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), kapısına giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kapıdan içeriye alınmadı.

Kurumun kuruluş mottosunda “devletin genel hayvancılık politikası çerçevesinde, hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici bir rol üstlenmek, piyasa ekonomisi kuralları içerisinde tam rekabet koşullarının tesisine katkıda bulunmak ve kamu yararına yönelik faaliyetler sürdürmek” yer alıyor.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi, CHP Milletvekili Bekir Başevirgen, kurumun yasa ve mevzuatla kendisine verilmiş görev ve sorumluluklardan büyük sapmalar gösterdiğini belirtti. ESK’nin işi, “besilik hayvan ithalatına aracılık yapmak, ülkedeki besiciler kan ağlarken başka ülke üreticilerinin etini ithal etmek ya da birilerinin gönlünü almak için olmadık ülkelerden 10 bin ton et alma noktasına taşıdığını” dile getiren Başevirgen, üreticinin alandan uzaklaştığını kaydetti.

‘TAM GAZ SÜRER’

Kişi başı kırmızı et tüketiminin 2019’da ortalama 12’den 2021’de 7 kiloya düştüğüne dikkat çeken Başevirgen, buna karşın makarna tüketiminin yıllık bazda yüzde 20 arttığını söyledi.

Destek kapsamında ESK’ce alımı taahhüt edilen 100 bin hayvanın yaklaşık 30 bin ton et anlamına geldiğine işaret eden Başevirgen, bu miktarın ülkenin bir aylık tüketimini ancak karşılayabileceğini belirtti. Başevirgen, destek miktarının çok yetersiz olduğunu dile getirirken, çiftçinin nasıl zarar ettirildiğini de şöyle açıkladı:

“300 kilo karkas et veren bir hayvanın üreticiye maliyeti minimum 25 bin lira. Yani kilo maliyeti 83 lira. Buna karşılık ESK’nin dana kesim kilo fiyatı 60 lira, özel kombinalarda ise 87.14 lira. Aradaki fark 27 lira civarında. Örneğin yetiştiricinin 300 kilo karkas verecek bir danası var ve ESK’de kestirdi. Bu işten zararı 8 bin 142 lira. Velev ki ESK hayvan başına 2 bin 500 lira destek vermeye başladı. Bu desteğin üreticiye getireceği kazanç 300 kiloluk karkasta kilo başına 8.3 lira olacak. Bu durumda bile aradaki fark özel kombinalar lehine 18.7 lira. Yetiştirici, danasını ESK’ye satarsa desteğe rağmen zararı 5 bin 300 lira civarında olacak. Siz olsanız böyle bir tabloda hayvanınızı ESK’ye satar mısınız? Üreticiyi saf zannediyorlar. Yetiştirici zarar etmemek için hayvanlarını özel sektöre satmaya devam eder. Et fiyatlarındaki artış da tam gaz sürer.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar