İkinci el konutta geçerli olacak mı: Evi olmayan ve kirada oturan milyonlarca kişiye 180 ay vade 1,20 faiz

İkinci el konutta geçerli olacak mı: Evi olmayan ve kirada oturan milyonlarca kişiye 180 ay vade 1,20 faiz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz müjdeyi vermişti. Evi olmayan ve kirada oturan milyonlarca kişiye ev satın alma kolaylığı geliyor.

Evi olmayan ve kirada oturan milyonlarca kişiye ev satın alma kolaylığı geliyor. 1,20 faizli konut kredisi çalışmaları devam ediyor. Kamu ve özel bankalarda 2,80'e ulaşan faizler kredi ile ev almayı zorlaştırıyor. Evi olmayanlara kolaylık sağlayacak destek paketi için çalışmalar başladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geçtiğimiz günlerde finans dünyası temsilcileriyle bir araya gelmişti. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Kamu olarak ilk konut edinimini destekleyici çerçeve içinde hareket edeceğiz." açıklamasını yapmıştı.

DETAYLAR BELLİ OLUYOR

Düşük faizli kredide detaylar ortaya çıkmaya başladı. Yeni düzenleme ile evi olmayan kişilere kredi kolaylığı sağlanması bekleniyor. Kamu bankaları aracılığıyla 1,20 faiz oranıyla ve 120-180 ay vadeli verilmesi beklenen kredinin ikinci el konutları kapsayacağı da tahmin ediliyor.

Artan faiz oranlarıyla nedeniyle kredi ile ev almak gün geçtikçe zorlaşıyor. Bazı bankaların kredileri 2,80 seviyesine kadar yükseliyor. Merkez Bankası'nın BDDK'yla birlikte düşük faizli kredi çalışmaları olduğu bildirilmişti.

EKİM AYINDA ÇIKMASI BEKLENİYOR

Söz konusu kampanya ile kamu bankalarının yüzde 1,20'ye kadar düşen faiz imkânlarıyla sıfır ve ikinci el konutlarda kullanılabilecek finansmanı sağlayacağı tahmin ediliyor. Kampanyanın ekim ayında yürürlüğe girmesi ve konut sektörüne hareketlilik getirmesi bekleniyor.

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı da düşük faizli konut kredisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özelmacıklı, "Konut kredi faizlerinin mevcuttan daha düşük olmasını bekliyoruz. Belirli şartlar dahilinde ilk evini alacaklara ilk evim kampanyası ile kolaylıklar sağlanmıştı. Konut kredilerinde düşük faiz beklentisi var. Bu noktada yeni düzenleme ile ilk evini alacaklar için 120 - 180 ay vade ve yüzde 1,20 kredi faiz oranlarıyla kolaylık sağlanması bekleniyor." sözlerini kullandı.

Şu an için konut kredi faizlerinin yüzde 2,80 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Özelmacıklı'ya göre ikinci el konutlar da kampanyaya dahil edilecek.

1,20 FAİZLİ KONUT KREDİSİNDEN KİMLER FAYDALANACAK?

Kredilerin belirli şartları sağlayacak kişilere verilecek olması nedeniyle konut fiyatlarında artış beklenmiyor. Kampanyanın "ilk kez ev alacak" kişileri kapsayacağı düşünülüyor. Finansmana erişip düzenli ödeme yapabilecek kişilerin 1,20 faizli krediden faydalanacağı tahmin ediliyor.

Daha önce benzer türden sayılabilecek kampanyalarda, örneğin taşınmazı alacağı şehirde yakın zamanda (son 1 yılda) konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa da hisse oranının yüzde 50'den fazla olmaması kriterler getirilmesi söz konusu olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar