Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

İki sihirli dokunuş

Bizzat tanıyanların, oyunlarını ve filmlerini izleyenlerin, kitaplarını okuyanların yüreklerinde derin sevgi izleri bırakarak aramızdan ayrıldı Ferhan Şensoy.

Anı kitapları ve röportajlarında, yazar olmasında ve tiyatroyla tanışmasında iki kişinin kendisine sihirli dokunuşlarda bulunduğunu anlatmıştı.

Bu kişilerden biri Galatasaray Lisesi'ndeki öğretmeni Tahir Alangu'ydu.

Alangu, daha ilk dersinde, müfredat programında olmasına karşın Nihat Sami Banarlı'nın edebiyat kitabını takip etmeyeceğini söyledi, derslerde Türk ve dünya edebiyatının ünlü yazarlarından hikayeler okutmaya ve öğrencilerle onları tartışmaya başladı.

Diğer sınıflar Divan şiirinin failün failatun mefailün türü kalıplarını öğrenmeye çalışırken onlar Sait Faik'in hikayelerini okuyorlardı.

Alangu'nun öğrencilerinden bir diğer isteği de, düzenli biçimde günlük tutmaları, yaşadıklarını kendi üsluplarıyla kağıda yansıtmalarıydı.

Ferhan Şensoy, bir yandan ünlü yazarları tanırken diğer yandan günlük yazarak yazarlıkla tanıştı.

Ve bir gün öğretmeninin şu sözleriyle adeta mest oldu:

"Böyle devam edersen ileride çok iyi bir yazar olacaksın." 

İkinci sihirli dokunuşa gelince...

Galatasaray Lisesi'ndeki bir müsamerede Ferhan Şensoy sahneye çıkıp öğretmenlerinin ve arkadaşlarının taklitlerini yapmaya başladı.

İzleyiciler arasında ünlü yazar ve tiyatro adamı Haldun Taner de vardı.

Taner, müsamerenin ardından O'nu yanına çağırdı, "Sende büyük yetenek gördüm. Çok iyi bir tiyatro oyuncusu olabilirsin" dedi ve kurucusu olduğu Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun oyunlarına istediği zaman hiçbir ücret ödemeden gelebileceğini ifade etti.

Ferhan Şensoy böylece kabare tiyatrosuyla tanıştı ve bir süre sonra da ücretsiz izlediği tiyatro topluluğunun ücretli oyuncusu oldu.

BİR TUHAF SORUŞTURMA

Ferhan Şensoy'un gazetede okuduğu haber özetle şöyleydi:

"Yasadışı örgüt üyesi olup çeşitli soygunlara karıştığı iddiasıyla yargılanıp 24 yıl hapis cezasına çarptırılan Nevzat Pak'ın masum olduğu anlaşıldı.

Başka bir olay nedeniyle gözaltına alınan kişilerin itirafıyla ortaya çıkan bu gerçek sonucu 9 yıldır cezaevinde yatan Pak tahliye edildi."

Ferhan Şensoy bu haberden yola çıkarak önce "Bir Tuhaf Soruşturma" oyununu yazdı, 2004 yılında da yine aynı haberi "Pardon" adlı filmle beyaz perdeye taşıdı.

Ve yüzünü bile görmeden sadece bir gazete haberine dayanarak üzerine oyun ve senaryo yazdığı, hem sahnede hem beyaz perdede canlandırdığı Nevzat Pak'ı 2005 yılında Ankara'daki evinde ziyaret edip konuştu.

Yıllarca haksız yere cezaevinde yatmış birinin hayata küsmüş olacağını düşünüyordu. Oysa karşısındaki kişi son derece neşeli, cana yakın, yaşamaktan zevk alan biriydi.

Filmin galasına davet etti O'nu. "Eminim, benim gibi seyirciler de  çok sevecekler seni" dedi.

Nevzat Pak, "Oraya gelirsem televizyonlar haber yaparlar. Bu yüzden zar zor bulduğum işimi kaybederim. Başım yine derde girer. Ne olur beni affedin, gelemem" diyerek kibarca reddetti bu daveti.

Ferhan Şensoy'un onlarca tiyatro oyunu içinde "Ferhangi Şeyler"in yanı sıra "Bir Tuhaf Soruşturma"yı ayrı bir yere koymak gerekir.

Filmleri içinde ise "Pardon" herhalde ilk sayılacaklardan biridir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları