Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

İhya yapamazsınız

Sevgili okuyucularım her Salı olduğu gibi bugün de sizlerden gelen soruları cevaplandıracağım.

Geçtiğimiz pazar günü ülkemizde ve dünyada 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladık. Başta vefakâr Türk Kadınları olmak üzere tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlar, kadınlarımızın aktif iş gücünde daha çok yer edinmelerini dilerim.

***

Eski eşinizin kıdem tazminatını alamazsınız

Mehmet Bey, eski eşim bir fabrikada 8 senedir çalışırken kalp krizi geçirerek vefat etti. Eşim hâlâ bana nafaka ödüyor, eski eşimin kıdem tazminatını ben alabilir miyim? Gülseren

Gülseren hanım, vefat eden işçinin kıdem tazminatını sadece kanuni mirasçıları alabilir. Siz eşinizden boşandığınız için artık eş değil eski eş konumundasınız ve kanuni mirasçısı değilsiniz, bu sebeple eski eşinizin kıdem tazminatını alamazsınız.

*

İş Mahkemesi'nde Dava açabilirsiniz

Merhabalar Mehmet Bey, ben 3 yıldır aynı iş yerinde çalışmaktayım evliliğim nedeniyle iş sözleşmemi tek taraflı feshederek kıdem tazminatı almak istiyorum bu konuda çalıştığım şirket bana ödeme konusunda sıkıntı çıkartırsa ne yapmalıyım.

Evlilik nedeni ile iş sözleşmesini resmî nikahınız yapıldıktan bir yıl içerisinde feshedebilirsiniz. Evlendiğinize dair belge ile işverene yazılı bir dilekçe ile müracaat etmelisiniz. İşveren kıdem tazminatınızı ödemek istemez ise ilk önce Arabuluculuğa başvurmanız şayet Arabuluculukta herhangi bir anlaşma sağlanamaması durumunda ise İş Mahkemelerinde dava açmanız gerekmektedir.

*

Ölüm tarihinde evli olmamak gerekir

Eşim SSK emeklisidir. Şu anda ev hanımı ve çalışmıyor. 2018 Şubat ayında babasını kaybetti. Babası Emekli Sandığı emeklisi idi. Eşime de babasından aylık bağlanabilir mi? Baba vefat ettiğinde SGK'ya müracaat ettik, gerekli evrakları gönderdik ancak bir cevap alamadık. Söylentiler "alamazsınız" yönünde.

Emekli Sandığı'ndan kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için aranan temel şart kendisinden aylık bağlanacak anne ve/veya babanın ölüm tarihinde evli bulunmamak olarak belirlenmiştir. Anne ve/veya babanın ölüm tarihinde evli olmaları sebebiyle aylık bağlanmamış olan kız çocukları, daha sonra boşanmaları veya dul kalmaları halinde aylık bağlanmasına hak kazanmaktadırlar.

*

Cenaze masrafı alamazsınız

Babam 1969'da vefat edince, anneme Emekli Sandığı'ndan "dul ve yetim" maaşı bağlandı. Annem 3 Ekim 2018 tarihinde vefat etti. Emekli Sandığı'ndan cenaze masrafı talep edebilir miyiz? Nasıl bir yol izlememiz gerekir?

Cenaze ödeneği veya ölüm yardımı, Emekli Sandığı'ndan aylık alan emekli memurların sadece kendilerinin ölümleri halinde yapılan bir ödeme olup, babanızdan dul aylığı almakta olan annenizin vefatı dolayısıyla cenaze masrafı ödenmez.

*

İhya yapamazsınız

Bağ-Kur İhya Canlandırma ile alakalı sorum var. Annem 57 yaşında 29.05.2010-31.01.2012 arası Bağ-Kur isteğe bağlı ödedi, 31.01.2012 tarihinde de Bağ-Kur'u kapattırdı. 2015'de SSK'lı olarak çalışmaya başladı 2012'den 2015'e kadar arada kalan süreyi ihya ile borçlanabilir mi?

Öncelikle ihya sorunuza cevap vereyim; isteğe bağlı Bağ-Kur primlerinde 12 ay ve daha fazlası borç olduğu takdirde borç ayına göre Bağ-Kur terkiniz yapılır. 12 ayı geçtiği için terk olunan isteğe bağlı Bağ-Kur primlerinizi isteseniz de ihya yapamazsınız. Eğer annenizin 08.09.1999 öncesi SSK, Bağ-Kur girişi yok ise kendisine 5400 gün ile 4-b Bağ-Kur'dan emekli olmasını öneririm çünkü 4-a SSK'da 08.09. 1999 sonrası ilk defa işe girenlerin 15 yıl 3600 günle emekli olma şansları yoktur, onlar 4-a SSK'dan en erken 25 yıl 4500 gün şartı ile emekli olurlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları